Facebook niet langer gratis

Facebook niet langer gratis
CEO Zuckerberg zet de deur langzaam open naar meer betaalde diensten.

Bij wijze van experiment laat Facebook nu ook gebruikers in Engeland betalen voor het versturen van berichten naar sommige niet-vrienden. De sociale netwerksite rekent nu nog relatief lage bedragen, die variëren van 80 eurocent tot €12. Facebook zegt dat men dit doet om spam tegen te gaan. Dat klopt ongetwijfeld, de incentive voor het versturen van spam wordt een stuk kleiner indien er een prijskaartje aan hangt.

Analisten menen echter dat dit ook de eerste stap is naar meer betaalde diensten op Facebook. Voor een klein bedrag kan iemand straks zijn of haar idool aanschrijven zonder dat je in de spambox van diegene verdwijnt. Gratis berichten komen dan namelijk in een ‘aparte’ inbox terecht. En hoe beroemder iemand op Facebook is – gebaseerd op het aantal volgers en de hoeveelheid berichten die ze krijgen – des te hoger de kosten zijn om een bericht te sturen. Eerder testte Facebook een soortgelijke constructie waarbij gebruikers voor $100 een bericht naar onder meer Mark Zuckerberg konden sturen.

Over de kosten laat een woordvoerder van Facebook weten:

“We testen een aantal prijsopties in het Verenigd Koninkrijk en andere landen om de optimale prijs te berekenen. Een deel van die tests houdt in dat er hogere bedragen worden gerekend voor publieke figuren.” (…) “Het is nog maar een test en de prijzen staan zeker nog niet vast.”

Het plan is dat dit op termijn wereldwijd wordt uitgerold, waarbij straks iedereen de mogelijkheid heeft om middels een creditcard of andere betaalwijze diensten te kopen. Hiermee staat de deur officieel open voor meet betaalde features op Facebook. Sommige gadget-columnisten zin al van mening dat andere, grotere diensten straks ook achter een betaalmuur worden geplaatst.

Iemand die durft te zeggen hoe lang Facebook de claim ‘Het is gratis en dat zal het ook altijd blijven’ nog kan hanteren?

Het visueel ingestelde Mail Online heeft de berichtkosten naar een aantal beroemdheden alvast in kaart gebracht. Hosselen met Snoop Dogg, pardon, Lion? Dat is dan €11,87.

Facebook vraagt geld voor berichten naar beroemdheden

Nog geen reacties

  1. Dus dat geldt ook voor bedrijven die berichten willen sturen naar Facebookgebruikers? Bedrijven moeten Facebook betalen om berichten naar mij te sturen waar ik niet op zit te wachten?

    Dat is dan toch ook spam? Weliswaar betaald, maar blijft spam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *