Facebook pakt nepnieuws aan

Facebook markeert gefactcheckte berichten (NU.nl)
Het sociale medium is gestart met het markeren van mogelijk nepnieuws.

Na de Amerikaanse verkiezingen, vorig jaar, werd nepnieuws een populair en relevant begrip. Facebook zou mede verantwoordelijk zijn voor alle trammelant dat nepnieuws veroorzaakte. Het sociale netwerk is volgens NU.nl begonnen met het bestrijden van onjuistheden die gepresenteerd worden als feiten.

Het nieuwe beleid van Facebook werd ingeluid met een bericht van de Seattle Tribune, waarin werd beweerd dat Trump’s gedateerde Android-telefoon de bron van recente lekken uit het Witte Huis was. Okay, de vergrendeling van Android-telefoons blijkt niet zo veilig te zijn, maar dat neemt niet weg dat dergelijke beweringen waar hoeven te zijn.

Na een factcheck door zowel Snopes als PolitiFacts bleek het om onzin te gaan. Betwist ‘nieuws’ zou nu slechter scoren in de algoritmes waarmee Facebook bepaalt wat een gebruiker te zien krijgt. Facebook vermeldde daarom bij de post een waarschuwing dat het mogelijk om nepnieuws gaat.

Dergelijke meldingen moeten gebruikers ervan weerhouden om nepnieuws te verspreiden. Zo is het bovenstaande nieuwtje over Trump lulkoek. Dat geeft de bron van het artikel daarentegen gewoon zelf toe in hun disclaimer. De website schrijft namelijk satire en gebruikt regelmatig “bestaande personen in semi-echte of grotendeels fictieve scenario’s.”

Een factcheck op een dergelijk medium is dus niet zo intrigerend of blijk van hard journalistiek werk. De verantwoordelijkheid ligt wat mij betreft dan ook bij de Facebook-gebruiker zelf. Deel je iets op Facebook, dan lijkt mij het de verantwoordelijkheid van de gebruiker om te checken of het wel om feiten gaat. Een disclaimer van een site lezen is daarbij een goede eerste stap.

Eén reactie

  1. Als het de verantwoordelijkheid is van de gebruiker zelf, dan moeten veel mensen op mijn tijdlijn eerst gaan lezen voordat ze iets delen. Zelf probeer ik nep nieuws te rapporteren, omdat ik het heel vervelend vindt dat mensen alles delen zonder te checken of het wel echt waar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *