Facebook totaal de mist in met safety check

Facebook
Inmiddels is er excuses aangeboden aan mensen ver verwijderd van Lahore die moesten aangeven of ze veilig waren na een aanslag in die stad.

In Lahore, Pakistan werd gisteren een aanslag gepleegd die het werk lijkt van een groep die zich heeft afgesplitst van de Taliban. Daarbij zijn 69 doden en rond de 300 gewonden gevallen en het is dus niet zo vreemd dat Facebook zijn relatief nieuwe safety check-functie inzet. Dat gebeurde na de aanslagen in Parijs voor het eerst bij een niet-natuurlijke ramp. Facebook zei daarna vaker van de functie gebruik te gaan maken. Niets mis mee natuurlijk.

Alleen, dan moet je dat natuurlijk wel doen in de omgeving van de ramp/aanslag, en niet aan mensen in Texas gaan vragen of ze wel veilig zijn. Tot overmaat van ramp werd op de app wel vermeld dat het om Pakistan ging, maar in sms-berichten niet. Daarin stond alleen de vraag: ‘Are you affected by the explosie?’, waardoor mensen nog wel eens zouden kunnen denken dat er in hun eigen omgeving iets gruwelijk was misgegaan. Dat gebeurde bij mensen in onder meer de V.S., Engeland, India en Hawaii.

In een officiële reactie zegt Facebook nu:

“We hope the people in the area of the bombing find Safety Check a useful and helpful way to let their friends and family know they are okay,” Facebook said in the post, which was published to its disaster response page. “Unfortunately, many people not affected by the crisis received a notification asking if they were okay. This kind of bug is counter to our intent. We worked quickly to resolve the issue and we apologize to anyone who mistakenly received the notification.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *