Facebook voegt ‘laatste gesprekken’ toe aan zoekfunctie

Facebook
Filterbubbels moeten een verminderde invloed krijgen

Facebook implementeert een nieuwe toepassing in de zoekfunctie. ‘Laatste Gesprekken’ (Latest Convesations) zijn openbare gesprekken over veelbesproken onderwerpen die getoond worden in de zoekfunctie, zo meldt TechCrunch. Op deze manier probeert het sociale netwerk de gebruiker een bredere kijk op veelbesproken onderwerpen geven.

Laatste Gesprekken krijgt een eigen tab in de zoekfunctie waarop onder andere te zien is hoeveel mensen het (live) over een bepaald onderwerp hebben. Ook krijg je een selectie te zien van reacties die mensen postten. Op dit moment wordt de nieuwe dienst in de Verenigde Staten uitgerold, maar nu al blijkt dat veel reacties in andere talen worden getoond, wat op het moment dus weinig toevoegt aan de zoekresultaten, ervan uitgaande dat men slechts 1 of 2 talen beheerst.

Filterbubbel
De Latest Conversations-functie moet de gebruikers informatie verstrekken van buiten hun filterbubbel. Facebook krijgt sinds de verkiezingen in de Verenigde Staten veel kritiek op de manier waarop gebruikers informatie verstrekt krijgen. Door een filterbubbel krijgen gebruikers een spectrum aan informatie te zien die overeen komt met de overtuigingen van hun zelfgekozen netwerk. Zo ontstaan er eenzijdige en soms zelfs foute percepties van de werkelijkheid.

Kinderschoenen

Momenteel wordt de nieuwe informatie alleen getoond bij zoekopdrachten waar grote groepen mensen over converseren. Ook is de selectie van voorgestelde berichten nog niet erg verfijnd. Voorlopig zal het bedrijf uit Silicon Valley dus moeten blijven doorontwikkelen in hun strijd tegen filterbubbels. Of en wanneer de functie in Nederland wordt uitgerold is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *