Fairphone 2 vandaag de deur uit

Fairphone 2
De pre-order periode liep al een tijdje, maar vandaag vindt de gloednieuwe Fairphone 2 zijn weg naar de consument. Wat maakt dit toestel zo bijzonder?

200 stuks zouden er in de doos zitten, klaar om verstuurd te worden – de kleine oplage moet duidelijk maken of de verzendmethode ook op grote schaal efficiĆ«nt is. De volgende 200 hebben wel al de fabriek verlaten en zullen morgen aankomen in een distributiecentrum. In totaal zullen er in de eerste instantie 800 toestellen richting de klant gaan. Dit zijn allemaal mat-zwarte toestellen, andere kleuren volgen later.

De Fairphone 2 is de eerste modulaire Android-telefoon in massa-productie – en ook nog eens van Nederlandse bodem. De Fairphone 2 moet net als zijn voorganger een ‘eerlijke’ telefoon zijn: fairphone houdt de controle over alle aspecten van het productieproces en wil zo goede prijzen en condities voor fabrieksmedewerkers garanderen.

Bijzonder aan het toestel is dat onderdelen relatief gemakkelijk verwijderd en vervangen kunnen worden, terwijl je bij de meeste moderne smartphones juist absoluut niet moet proberen iets aan de binnenkant te veranderen. Op iFixit scoorde het toestel dan ook een 10 op het onderdeel ’teardown en repairability’. Afgelopen week was ook een recensie van NRC Handelsblad behoorlijk positief over het toestel – hoewel daar bij een eerste teardown wel een lipje afbrak (zonder gevolgen voor het functioneren trouwens).

Prijzen en verkrijgbaarheid zijn vooralsnog onbekend. De specs zijn er wel: een 4,95 inch display, 2,2 GHz quad-core processor, 2GB RAM (uitbreidbaar geheugen), 32 GB opslag, 8 MP camera en Dual Sim-mogelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *