Fairphone 3: modulair, goedkoop en van Nederlandse bodem

Solide
En allerbelangrijkst: beter voor onze aarde en de mensen die hem maken.

Het concept van een modulaire smartphone duikt al jaren op in de smartphone-industrie maar waarom het idee nog nauwelijks voeten aan de grond krijgt is veelledig. Toch proberen landgenoten het idee (wederom) te materialiseren met de Fairphone 3, een modulaire, goedkope, fair trade smartphone van Nederlandse bodem.

Fairphone timmert al sinds 2013 aan de weg om een ‘eerlijke’ smartphone op de markt te brengen. De meesten met een smartphone zullen immers weten dat de tech-industrie net als bijvoorbeeld de kleding-industrie behoorlijk vuile handen heeft. Kindslaven, oneerlijke lonen en erbarmelijke werkomstandigheden zijn het fundament van menig smartphone.

[gv data=”S0fbZerTUjY”][/gv]

De tijdens de IFA 2019 onthulde Fairphone 3 hanteert wederom eenzelfde filosofie; eerlijke prijzen, duurzame materialen en acceptabele omstandigheden voor fabriekswerkers. Dat alles zit ook nog eens in een behoorlijk interessant pakketje, want door het modulaire karakter is het toestel bijzonder gemakkelijk te repareren.

Het is dan ook niet toevallig dat ’s werelds best repareerbare smartphone de Fairphone 2 was, ook vanwege het modulaire design. Mocht een van de (in dit geval 6) modules stuk gaan, dan heb je doorgaans niets meer dan een schroevendraaier nodig om het onderdeel te vervangen. Dat in een industrie die steeds meer in wegwerppaketten aan het denken is.

En zeker nu de smartphone-markt ontzettend verzadigd is en we niet iedere 2 jaar na het aflopen van een abonnement een nieuwe telefoon nemen, is een toestel dat erop gemaakt is om langer mee te gaan. Dat kan betekenen dat je hem bij wijze van spreken uit de stratosfeer kan laten vallen en hij het nog doet (zoals deze CAT smartphone) of dat je een gebroken onderdeel kunt vervangen zonder de rest van het toestel te slopen.

De Fairphone 3 komt uitgerust met een Snapdragon 632-processor van Qualcomm, 4GB RAM, 64GB aan opslaggeheugen en Dual SIM-ondersteuning (of ruimte voor een extra SIM-kaart). Het toestel heeft een enkele camera van 12 megapixels en een 3000mAh batterij. Dat alles kost zo’n €450. Toegegeven, het design en de specs zijn niet zo sexy als bijvoorbeeld de vergelijkbaar geprijsde OPPO Reno Z (check hier onze review), maar hey, je moet wat over hebben voor Moeder Natuur!

Foto @Fairphone (CC BY-NC-SA 2.0)

Eén reactie

  1. Moeder Natuur …..
    Begein is bij die Cookie AVG terreur … Ontelbare clicks iedere dag en dat voor vele miljoenen mensen.
    Druk dat eens uit in computing power en CO2 uitstoot mbt de electriciteit.

    Heb je meer aan als die 40 mensen die zo’n lowspec phone kopen die niet duurzaam is want over 2 jaar kan je er niks meer mee vanwege de verschrikkelijk achterhaalde SOC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *