Far Cry 5 is groots, spannend en zit tjokvol content (overzicht)

Auteur: , Geen reacties
Far Cry 5 zit tjokvol voertuigen, guns en fucking beren

Far Cry 5 is een prachtige toevoeging aan een hele toffe serie.

Ubisoft heeft er een handje van: inhoudelijk praktisch identieke games uit blijven pompen totdat niemand ze meer koopt. Op zich geen nobele strategie, maar het blijft werken. Assassin’s Creed: Origins was een gigantisch succes en ook Far Cry 5 blijkt het ontzettend goed te doen. Maar goed, genoeg mening van mij, wat vonden de experts er van? Dit is het reviewoverzicht van het vijfde hoofddeel uit de Far Cry-reeks.

Gamespot – 9/10
Gamespot noemt Far Cry 5 toepasselijk ‘Rocky mountain high’. De nieuwste game in de populaire franchise speelt zich af in het hedendaagse Amerika in tegenstelling tot alle voorgangers. Waar alle games uit de serie zich in exotische gebieden afspeelde (jungle, savanne, Himalaya etc.) is het vijfde deel redelijk conventioneel.

Dat neemt niet weg dat je weer ontzettend veel te doen hebt in de gigantische wereld van Far Cry 5. Dat is dan gelijk ook een belangrijk pluspunt, mits goed uitgevoerd. “Ondanks kleine irritaties en gemiste kansen is [de game] door het aangrijpende verhaal dat zich afspeelt in (het fictieve, red.) Hope County een ware traktatie.”

De site gaat verder: “Far Cry 5 hanteert een prachtige, harmonieuze flow in de avonturen door de slimme afwisseling van exploratie, ontdekkingen en progressie; je geniet van de creatieve manieren waarop je het op kunt nemen tegen (en kunt experimenteren) met de spectaculaire wereld.”

IGN Benelux – 8,8/10
Jazeker, de gameplay van Far Cry 5 is grotendeels identiek aan alle voorgangers, maar de paar veranderingen die Ubisoft heeft doorgevoerd voegen ontzettend veel toe. Zo heb je nu computergestuurde bondgenoten (waaronder een hond, een guy in een vliegtuig of een f***ing grizzlybeer), maar je kunt ook online met een maat de gehele game spelen.

“Het verhaal intrigeert door een fantastische presentatie en ik had niet verwacht dat de bondgenoten zo handig zouden zijn en veel persoonlijkheid zouden hebben. Of je deze first person shooter nou alleen of helemaal met een vriend speelt, je gaat sowieso een geweldige tijd hebben.”

IGN Benelux gaat verder: “Far Cry 5 had gemakkelijk repetitief kunnen worden, maar het tegendeel is waar door enorm gevarieerde activiteiten met goed gerealiseerde personages. Hope County leeft en kent verschillende kanten door de unieke invloed van de Seed-familie. Het gebrek aan bugs of andere technische mankementen laat ook zien dat Far Cry 5 erg zorgvuldig en met veel aandacht is gemaakt.”

Forbes – 9/10
Forbes geeft de game tevens een 9, maar uit wel lichte kritiek op sommige missies en de hoeveelheid content. Tuurlijk, een open wereld-game bevat altijd wel een paar missies die niet zo spannend zijn. En ja, Ubisoft stopt hun games altijd he-le-maal vol met missies, challenges en collectibles.

“Far Cry 5 is geen perfecte game. Sommige missies zijn een stuk minder leuk dan andere. Ik kwam ook een paar moeilijkheidspieken tegen die me meer frustreerden dan uitdaagden. De absurde hoeveelheid content kan soms een beetje verwarrend en overweldigend zijn. Het gebrek aan een duidelijke boodschap geeft ook aan dat Ubisoft niet dapper genoeg was om een positie in te nemen.”

Forbes doelt hiermee op de politieke lagen die in Far Cry 5 verstopt zitten. Zo raakt het verhaal meer dan eens bijvoorbeeld wapengeweld (het 2e Amendement) en religieus extremisme aan, maar een duidelijk oordeel of ‘edgy’ meningen blijven achterwege. Zonde, want naast een hele vermakelijke game en een meeslepend verhaal had Far Cry 5 (zoals bijvoorbeeld GTA V) geraffineerde kritiek kunnen leveren.

Toch zijn dat alles kleine minpunten in een waslijst aan pluspunten. Forbes sluit af: “Toch, ondanks de kleine minpunten, had ik met deze game meer plezier dan met welke andere game dit jaar dan ook. De game is prachtig en zit vol met content. Er is gewoon zo belachelijk veel doen, precies zoals jij het wilt doen.” Dat zou ik een ‘sandbox game done right’ noemen!Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).