FBI wil toegang houden tot smartphones Apple en Google

FBI wil meekijken met smartphones
Hartstikke leuk, die ingebouwde encryptie van de smartphones van Apple en Google, maar de FBI is er alles behalve blij mee.

Zij konden tot het NSA-schandaal ongemerkt meekijken met gebruikers van smartphones, tablets, computers en elk andere apparaat dat in verbinding staat met internet. De daarop volgende onrust was voor Google en Apple reden om standaard encryptie in te schakelen in Android Lollipop en iOS 8.

Het is al langer bekend dat de Amerikaanse overheid hoopte via een achterdeurtje alsnog toegang te krijgen tot de gegevens van miljoenen mensen, maar de besturingssystemen van Apple en Google zijn voor zover bekend helemaal dicht getimmerd. Dat moet anders, vindt FBI-directeur James Comey.

Hij stelt tegenover The New York Times dat de twee bedrijven het onmogelijk maken om terroristen, pedofielen of criminelen digitaal te volgen. Vrij vertaald: Apple en Google werken aanslagen of criminaliteit in de hand. Comey eist dan ook dat via de wet wordt afgedwongen dat de FBI altijd toegang kan krijgen tot de gegevens van iOS- en Android-gebruikers.

Hij kan zomaar eens zijn zin krijgen, want ook de Amerikaanse overheid liet zich eerder al kritisch uit over de encryptiemaatregelen van Android en iOS, met afstand de grootste mobiele besturingssystemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *