Ferrari pakt Facebookpagina van jonge fan af

Auteur: , 4 Reacties
Ferrari pakt Facebookpagina van jonge fan af

Ferrari ligt met een jonge Ferrarist in de clinch. Een 15-jarige liefhebber maakte een fanpage op Facebook aan voor het merk, die vervolgens serieus groot werd. En dat mag niet van Ferrari.

De inmiddels 21-jarige Zwitserse autofanaat en amateurcoureur @Sammy Wasem startte de bewuste fanpage zes jaar geleden. Hij plaatste er van alles over Ferrari en kreeg daarmee een gigantisch gevolg. In een jaar tijd vergaarde hij 500.000 likes. Iets dat ook Ferrari niet was ontgaan, en Wasem in 2009 een mailtje stuurde waarin ze hem feliciteerde met zijn social media-prestatie, maar tegelijkertijd mededeelden de pagina te willen overnemen.

Toen een vrijwillige overname uitbleef startte Ferrari een rechtszaak. Zonder scrupules werd de tiener door de Italianen opgezadeld met claims over copyrightschending en het aanprijzen van non-Ferrari koopwaar. Een woordvoerder zegt hierover tegen Businessweek:

“The issue isn’t with Facebook or with our fans but with those who try to use Ferrari’s intellectual property to make money out of it.”

Daar valt beslist wat voor te zeggen. Wasem en zijn pa – die zeggen nooit een cent te hebben verdiend met de pagina – besloten het op een dealtje te gooien waarmee hun Facebookpagina de officiële fanpage van het merk werd. Inmiddels heeft de pagina meer dan 13 miljoen likes. De Wasems hadden echter ook een paar voorwaarden; Ferrari moest meebetalen aan de racecarrière van Sammy. Dit hebben ze echter nooit zwart op wit gekregen en tot op heden heeft Ferrari ze nog geen cent uitbetaald. Wel kreeg Sammy een levenslang lidmaatschap voor de Scuderia Club.

Ferrari pakt Facebookpagina van jonge fan af

Eis: 9 miljoen euro

Daarom gaan ze in de tegenaanval en dienden onlangs een aanklacht in tegen het merk uit Maranello. Ze eisen onder meer compensatie voor 5.500 uur arbeid. Ze willen 11 miljoen Zwitserse Frank van het merk zien, ofwel 9 miljoen euro. Ferrari heeft ondertussen de paginarechten (manager-rechten) bij Sammy weggehaald, waardoor hij er niets meer kan posten.

Ferrari heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.4 reacties

Wat een klote actie van Ferrari
@MAB: De afspraak die ze gemaakt hebben staat niet op papier, dus wie zegt dat deze gasten de waarheid spreken? Naar mijn mening is dit meer een gevalletje makkelijk willen cashen.
@bofkont: Buiten dat om is het nog een klote actie. Ze hebben gewoon die jongens fanpage afgepakt door te dreigen met claims.
Niet echt professioneel…
Van beide kanten niet, maar vooral Ferrari zit in de fout.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).