Fietsen parkeren, Japan-style! [video]


Iedereen hangt zijn fiets hier in Nederland met een roestig slot aan de dichtstbijzijnde lantaarnpaal, brugleuning, politieagent of de goede oude eikenboom. Vervolgens doet men een schietgebedje in de hoop dat het ding er nog staat bij terugkomst, en gaat dan zijn of haar ding doen. In Japan gaat dit een beetje anders, en met iets meer techniek.

Er bestaan ondergrondse parkeergarages voor auto’s, maar hier moet je in de regel de auto zelf in rijden, onthouden waar het ding staat (Zeilbootje, level groen. Niet vergeten, of je ziet je auto nooit meer terug.), om vervolgens door smerige trapportalen terug naar de bewoonde wereld te stappen. In Japan, land van (te) gekke shit, bestaat dit voor fietsen, maar dan geheel geautomatiseerd.

Het filmpje, gemaakt door de in Japan wonende Brit Danny Choo, laat zien hoe een fiets opgeslokt wordt door een paal, om vervolgens af te dalen in een ondergronds stelsel van fietsenrekken en robots. De eigenaar heeft een pasje waar dit hele proces mee in gang gezet is, en kan hiermee zijn stalen ros weer mee ophalen.

De voordelen zijn duidelijk. Kwaadwillende medemensen kunnen niet bij je fiets, duiven kunnen onmogelijk op het zadel bouten (ondergetekende is hierin helaas een ervaringsdeskundige) en bij terugkomst vind je niet dat een of andere gekkie zijn fiets met zijn slot aan de jouwe heeft vastgezet. (Ook hier ervaring mee).

Video van het systeem in actie:
[gv data=”pcZSU40RBrg”][/gv]

4 reacties

  1. ’t Is natuurlijk wel leuk, zo’n fietsenparkeerautomaat, maar zoals in de video al werd gezegd, is er in 4 van die ondergrondse opslagruimtes plaats voor slechts 200 fietsen. Dat is aardig wat gezien de grootte van zo’n systeem, maar in Nederland kan je daar nooit voldoende parkeerruimte mee creëren:
    http://www.youtube.com/watch?v=wzOxS3biKmE

    En wie wil hier nou betalen voor het parkeren van een fiets terwijl er in het steegje om de hoek (of op marktplaats) je voor een tientje een fiets op de kop kan tikken.

  2. Is alweer een paar jaar oud. Juist door het ruimteprobleem moet je bijna altijd betalen om je fiets te kunnen stallen.
    Dat is al een raar gegeven maar feit dat je een transponder op je fiets moet doen en een abo van ca. 20 euro moet betalen maakt het niet zo aantrekkelijk imho..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *