FIFA 20 pakt eindelijk langlopend probleem aan

Maar een oplossing is nog lang niet in zicht.

FIFA 20 is EA’s meest recente game in de populaire voetbalfranchise maar zoals we in onze review al beschreven, is er weinig nieuws aan de 2020 variant. Dat is niet per se ontzettend erg, tenzij we het hebben over netwerkproblemen. Het schaatsen, door de modder lopen en aan elastiekjes vastzittende spelers is nog steeds van de partij. Nu gaat de ontwikkelaar er eindelijk wat aan doen. Zeggen ze…

Het moge duidelijk zijn, in online gamen is er nauwelijks iets irritanter dan lag, input lag en delay. Het fenomeen is vooral voelbaar bij games waar timing en snelheid ontzettend belangrijk zijn en zeker in een competitieve omgeving als FIFA online (FUT) is het snel reageren van de knoppen essentieel. Dat gaat volgens vele spelers al lange tijd mis.

Sterker nog, responsiviteit is altijd al een probleem geweest bij online FIFA. Spelers die niet helemaal lekker lijken te reageren op je commandos zijn verschrikkelijk irritant. Nog erger is het als je een tackle maakt of net schiet, maar de game het te laat registreert waardoor je weer eens een pak billenkoek van je tegenstander krijgt. Onverdiend, als dat door lag gebeurt.

EA is in elk geval ontzettend transparant over het probleem en de manier waarop ze het willen verhelpen (zie dit blogbericht). Wel laat de ontwikkelaar/publisher niet specifiek weten wie er last van heeft. We weten dat het om een online probleem gaat; als je singleplayer speelt gaan de commando’s in principe niet via een server, alles gebeurt lokaal.

Tijdens het reviewen van FIFA 20 had ik niet echt ergens last van en het zou kunnen dat spelers in bepaalde regio’s van de wereld slechtere connectiviteit en responsiviteit hebben dan op andere plekken. EA heeft daarom onder andere een nieuw datacenter toegevoegd. Trouwens, ik had er ontzettend veel last van, die lag. Daarom verloor ik telkens en niet omdat ik er niks van bakte!

Alle gekkigheid op een stokje, een groepje testers zou verzocht zijn om door middel van een on-screen input display het probleem helpen vast te stellen. Door de interface kunnen eventuele ontwikkelaars zien hoe de game reageert als een speler op een knop drukt, terwijl ze kunnen zien wanneer die speler drukt en wanneer er iets op het scherm gebeurt.

Toch lijkt dit behoorlijk oude FIFA-probleem niet per se makkelijk oplosbaar te zijn. EA beloofde afgelopen december al met oplossingen te komen. En daarbij, netwerkproblemen zijn altijd ontzettend moeilijk op te lossen omdat er een hoop variabelen meespelen. Maar goed, het is in elk geval top dat EA hun best doet.

Lees ook: FIFA 20: Deze Nederlandse held staat voorop

3 reacties

 1. Ik krijg het idee dat Apparata niet de best bezochte site van de autobloggroep is.

  Dit bericht laat dat ook wel zien. Mensen die het interesseren dat er een lag is bij het online spelen bij Fifa, hebben niks aan dit bericht omdat ze al veel meer weten.
  Mensen die Fifa geen ruk interesseert, hebben ook niks aan dit bericht.

  Overige info: lag is voornamelijk aanwezig bij de weekend competitie van Ultimate Team. Daar krijg je max 30 wedstrijden die je op vrijdag-zondag moet completen. Alleen je overwinningen worden geteld en de rewards die er staan op veel overwinningen, zijn vrij hoog. Heb je minder dan 15 overwinningen, krijg je een zooi ruk. Vanaf 20 overwinningen is het de moeite waard en bij 24 en 27 overwinningen heb je een kans dat je wat leuks krijgt. Elke wedstrijd die je uitspeelt kost ongeveer 25 minuten; als zullen mensen snel opgeven op het moment ze achter staan.
  Kortom: als je deze mode speelt; dan staat de druk er goed op. Weinig mensen spelen deze mode eigenlijk echt voor de lol, maar eerder voor de FOMO, omdat als ze geen rewards krijgen, ze bang zijn achter te blijven.
  Als de bende dan niet werkt, dan is er weinig lol.
  Er zijn, zeg een 10 tal ‘Fifa-streamers’ in de wereld die bij miljoenen spelers bekend zijn en sommige hebben ook meer dan een miljoen subs op youtube. Vrijwel al van deze klagen (op hun eigen manier) over de lag. Dat is dus geen goede reclame voor EA. Een van de beste spelers, die langzamerhand de populairste werd online, heeft onlangs weer een ban gekregen (nu voor ‘altijd’), omdat hij voortdurend aan het zeiken was op EA. Dat heeft toen zelfs het mainstream nieuws gehaald. Als reactie heeft EA toen heel Noord-Amerikaans gereageerd door alles te overdrijven en dingen als bedreiging te noemen, zonder bewijs te geven. Dat helpt niet bij de community. En afgelopen weekend heeft een hackersgroup, uit wraak, EA lopen hacken.
  EA die er ‘dus een server’ bij knalt, lijkt op het moment eerder op een charme offensief dan dat ze weten hoe het probleem op te lossen.

  • @gregorius: Dank voor de zeer uitgebreide toevoeging! We hopen dat de gamer die tussen de twee groepen die je schetst wel iets aan het bericht heeft. En met een gigantisch mainstream product als FIFA zullen dat genoeg mensen zijn!

 2. Ik heb de fifa en Efootball Pes 20 games allebei en qua gameplay is Pes 20 veel beter. Fifa 19 was al niet echt best maar Fifa 20 is maar mijn mening nog slechter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *