Fix iOS 12.1.4 voor FaceTime-bug komt later

Haast je Apple!
Apple biedt zeldzaam en uitgebreid haar excuses aan.

Het was het (FaceTime-)gesprek van vorige week: een jochie van 14 ontdekte tijdens het opzetten van een FaceTime-gesprek met zijn vrienden voor een potje Fortnite dat er een zeer ernstige bug in Apple’s videogesprek-app zat. Het miljardenbedrijf leek er in eerste instantie niet de ernst van in te zien, maar probeert dat nu goed te maken. Ze zijn dan wel flink te laat.

De bug maakte het mogelijk om ontvangers van een videogesprek te bespioneren met beeld en geluid zonder dat ze dat door hadden of daar op welke andere manier dan ook toestemming voor gaven. Het probleem, zo lees je in het originele bericht, was dat Apple er in eerste instantie niets mee deed. Sterker nog, de moeder van de jongen die de bug ontdekte probeerde via allerlei kanalen contact te leggen met het bedrijf, maar dat duurde uiteindelijk bijna een hele week.

Eenmaal erkend was Apple snel met het uitbrengen van een tijdelijke fix: het uitschakelen van de FaceTime-functie. Het is immers niet gemakkelijk om snel een oplossing voor een ingewikkeld software-probleem te vinden, zelfs niet met de middelen van Apple. Toch werd er deze week nog een fix beloofd.

Dat gaat helaas niet gebeuren. Toegegeven, het was wel heel knap geweest omdat het nieuws sinds woensdag bekend is, maar beloofd is beloofd. In het onderstaande statement biedt Apple een zeldzame verontschuldiging aan.

“We hebben de FaceTime beveiligingsbug op Apple’s servers gefixt en we zullen volgende week een software-update uitbrengen waardoor het gebruik van de functie voor gebruikers weer mogelijk zal zijn. Dank aan de Thompson-familie voor het rapporteren van deze bug. We bieden onze welgemeende excuses aan aan alle klanten die getroffen zijn en iedereen die zich zorgen maakte over de veiligheidsrisico’s.”

Het statement gaat verder: “We willen onze klanten erop wijzen dat – zodra ons engineering team zich bewust was van de details van het reproduceren van de bug – we FaceTime voor groepen hebben uitgeschakeld en zijn gaan werken aan een fix. We zijn toegewijd aan het verbeteren van het proces waarmee we meldingen van bugs ontvangen en verwerken, om zo de juiste mensen zo snel mogelijk te betrekken. We nemen veiligheid van onze producten extreem serieus en zijn toegewijd aan het verdienen van het vertrouwen van Apple’s klanten.”

Samengevat komt de fix dus niet deze week, maar volgende week. Het verbaast me daarbij hoe doelgericht en ogenschijnlijk zelfbewust Apple is over de blunder van deze week. Het rapport van de familie Thompson werd meermaals genegeerd en Apple biedt haar excuses aan voor het zo laat reageren en zegt het betreffende proces te willen verbeteren. Het bedrijf is zich er kennelijk ook van bewust hoe serieus de privacy-bug is en erkent hierbij dat zoiets niet had mogen gebeuren.

Verwacht ergens volgende week iOS 12.1.4 met een fix voor de FaceTime-bug. Tot die tijd lees je bij ons alles over de aankomende grote versie van iOS, namelijk iOS 13 dat op een select aantal toestellen uit zal komen. Ook lees je hier wat we kunnen verwachten van de iPhones, iPads en iOS 13 van 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *