Flashback: Steve Jobs presenteert ’s werelds eerste iMac

Auteur: , 2 Reacties
Flashback: Steve Jobs presenteert iMac

De presentatie over de inmiddels 20 jaar oude PC zat vol met burns richting Microsoft en consorten.

Het ziet er inmiddels uit als een slechte comedy-sketch, maar tegelijkertijd mag niet vergeten worden hoe belangrijk de eerste iMac was voor Apple. Steve Jobs presenteerde precies 20 jaar geleden de kleurrijke iMac 3G, een van ’s werelds meest kenmerkende PC’s.

De computer werd neergezet als ‘huwelijk van het enthousiasme van het internet en de eenvoud van een Macintosh’. Steve Jobs komt, net als in zijn latere jaren, superlatieven tekort voor de creatie van zijn bedrijf. Zo ziet de iMac er volgens hem uit alsof het afkomstig is van een andere planeet, een goede welteverstaan.

Wat nog meer opvalt na het bekijken van onderstaande video is de disbattle die Jobs houdt ten opzichte van zijn grote concurrenten, met name Microsoft’s Windows computers. Deze apparaten waren niet alleen zo sloom als een slak, maar bovenal heel lelijk.

Gelukkig zijn de PC-designers van deze wereld de computer blijven doorontwikkelen, want de iMac 3G ziet er vandaag de dag ook niet meer al te fantastisch uit. De prijs van de eerste iMac zat rond de 1300 dollar, hetzelfde bedrag als waar je tegenwoordig een iMac voor hebt. Een duurdere variant is er natuurlijk ook.2 reacties

De IMac die ontwikkeld is met Microsoft geld… Een investering van, ik meen, 150.000.000, – dollar door Bill Gates in Apple maakte de wederopstanding van Apple mogelijk. Achter de schermen konden ze het best goed met elkaar vinden. Mooi ding destijds overigens.
Ik heb nog gewerkt met zo’n iMac, in die jaren… wat een dráák van een pc was dat. Goed, het OS zag er gelikter uit dan Windows95/98 in die dagen, maar godallemachtig, een 15″ CRT scherm met een resolutie van 800×600 pixels, waar mijn windowsbak thuis in die tijd al met een 17″ op 1280×1024 draaide… Verder nog die trage Motorola processor, in een tijd waarin zelfs AMD de 486 processors van Intel nog naar de kroon stak. En dan die muis: een ronde hockey puck, waardoor er geen enkele vorm van richtingsgevoel meer in de bediening meer zat. Tenslotte nog, toen wel revolutionair, geen geïntegreerd diskstation meer, enkel een externe usb poort… Voor die jaren was het allemaal typisch vorm boven functie, en de fans slikten het voor zoete koek. Bizar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).