Flinke boetes KPN en Vodafone na schenden netneutraliteit

KPN-Vodafone-Boete
KPN en Vodafone zijn beboet door de Autoriteit Consument en Markt (ACM), omdat ze zich niet gehouden hebben aan de Nederlandse regels omtrent netneutraliteit.

Het ACM laat weten dat KPN 250.000 en Vodafone 200.000 euro moet betalen, omdat ze de regels overtreden zouden hebben. Vodafone krijgt deze boete dankzij hun HBO GO-app, waarmee gebruikers series konden kijken zonder dat het van hun databundel afgeschreven werd. Dit is volgens de ACM in strijd met de regels, omdat hierdoor het internetgebruik van de gebruikers ‘gestuurd’ wordt, wat een overtreding van de wet is.

KPN
KPN wordt op het matje geroepen omdat bepaalde diensten, zoals internetbellen, werden geblokkeerd op hun gratis wifi-netwerken (bijvoorbeeld die op Nederlandse stations). Ook dit is volgens ACM het sturen van internetgebruik, omdat door het buitensluiten van bepaalde diensten in zekere zin wordt bepaald wat een gebruiker doet met mobiel internet. Henk Don, bestuurslid van ACM zegt er het volgende over hun website:

“Internetaanbieders mogen niet voor consumenten bepalen wat zij doen op internet en zij mogen daar ook niet in sturen. Alle data moeten tegen dezelfde voorwaarden doorgegeven worden. Dat is het idee achter netneutraliteit en dat is wat wij nu handhaven.”

Dit is de eerste keer dat de ACM boetes oplegt voor wettelijke overtredingen van netneutraliteit. Deze regels zorgen ervoor dat providers op hun vingers getikt kunnen worden als ze het internetgebruik van de consument belemmeren of controleren.

Meer weten over netneutraliteit? Bekijk dan deze zeer informatieve video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *