For science! Zet je smartphone in voor kosmisch onderzoek

Kosmische-Straling-onderzoek
Later kun je tegen je kleinkinderen vertellen dat jij en je telefoon meegeholpen hebben om een van de grootste vragen over ons universum te beantwoorden.

Researchers aan de universiteit van Californië hopen in ieder geval dat jij jouw telefoon beschikbaar stelt voor de wetenschap. Zij hopen één miljoen mensen te vinden die hun app willen downloaden, zodat ze de camera’s van die telefoons kunnen gebruiken om cosmic rays (kosmische straling) op te meten.

Lastig vast te leggen
Deze cosmic rays zijn energie-deeltjes, die van heel ver weg onze atmosfeer binnengevlogen komen. En ze komen enorm vaak voor, ze zijn alleen lastig te detecteren omdat ze niet te voorspellen zijn. Al jaren zijn mensen op zoek naar manieren om de oorsprong van deze stralen te ontdekken, maar door de compleet willekeurige momenten waarop ze verschijnen, was nooit de juiste apparatuur op de juiste plaats.

Daar komt met de app CRAYFIS verandering in. Deze afkorting staat voor Cosmic Rays Found in Smartphones, en de app doet zijn naam eer aan. Door deze app op minimaal één miljoen telefoons te laten draaien, ontstaat er een reusachtige comic ray detector, een soort telescoop, ter grote van de planeet.

CRAYFIS

Zo werkt het: je camera van je telefoon vangt van alles op, waaronder deze energie-deeltjes. Deze app is simpelweg een stukje software die opslaat wanneer je camera deze lichtstraaltjes ziet, zodat de locatie, het tijdstip en de intensiteit ervan vastgelegd kan worden.

In verband met privacy-bescherming zullen er nooit afbeeldingen of video’s verzonden worden naar de servers van CRAYFIS. Ook is er gelet op gebruikersgemak, zodat het zo min mogelijk ten kosten gaat van je batterij en datalimiet.

Jouw naam in een onderzoeksverslag
De app zit nog in de bètafase, maar via deze link kun je je alvast inschrijven voor het onderzoek. Een leuk detail: als jouw telefoon een cosmic ray vastlegt, zal je met je naam in het onderzoeksverslag van de universiteit komen te staan.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *