Fortnite en Google fittie over Andoid-versie game (Updatet)

Epic Games wil een bijzondere behandeling
Epic Games wil graag een speciale behandeling.

Updatet bericht 10-12-2019 (08:32):
Google heeft de aanvraag van Epic Games volmondig afgewezen. Dat laat het miljardenbedrijf weten tegenover TheVerge nadat Epic Games gisteren om een uitzondering op Google’s regels vroeg. Althans, volgens Epic was er geen spraken van een uitzondering op Google’s voorwaarden maar zoals uit het originele bericht blijkt, is dat weldegelijk het geval.

Google zegt: “Android biedt verschillende app stores aan voor developers om uit te kiezen voor de distributie van hun apps. Google Play hanteert een businessmodel waardoor we kunnen blijven investeren in het platform en waardoor ontwikkelaars een succesvolle zaak kunnen opbouwen terwijl we onze gebruikers veilig houden. We verwelkomen elke developer die de waarden van Google Play erkent en we verwachten van ze dat ze aan dezelfde eisen voldoen als elke andere ontwikkelaar.”

Kortom, Google gaat geen uitzondering voor Epic Games maken en zegt dat als Fortnite naar de Play Store wil komen, dat het dan net zoals alle andere apps 30% van het in-game verkregen geld moet delen met de virtuele winkel.

Originele bericht 09-12-2019 (19:48):
Het uitbrengen van Fortnite op mobiele devices was waarschijnlijk een van de beste zakelijke beslissingen ooit. Epic Games verdient er immers goud geld mee. Toch is er al een hele tijd gezeik tussen de maken van Fortnite en de maker van Android. Daar lijkt vooralsnog geen verandering in te komen.

Fortnite is namelijk niet officieel via de Play Store te verkrijgen voor Android-gebruikers. Door middel van een APK-bestand kunnen de meeste smartphone-eigenaren nu alsnog Fortnite spelen. De keuze van Epic Games om de game niet via de Play Store uit te brengen is er een van financiën; Google vraagt 30% van de winst van ontwikkelaars die een game via de virtuele winkel willen aanbieden.

Google loopt naar verluidt tientallen miljoenen mis door de beslissing van Epic Games maar het is lastig om in te schatten hoeveel Fortnite-spelers Epic Games misloopt door niet
‘officieel’ beschikbaar te zijn op Android.

[gv data=”iyYzfMOUvZU”][/gv]

Maar nu meldt 9to5Google dat Epic Games erover nadenkt om alsnog via de Play Store bij Android-gebruikers terecht te komen. Sterker nog, het miljardenbedrijf heeft bevestigd dat ze hun app in de Play Store willen plaatsen, maar dan met speciale voorwaarden.

“Epic vraagt niet om exclusieve uitzonderingen voor onszelf; we vragen een algemene verandering in de smartphone industrie wat betreft deze praktijken.” Het Amerikaanse bedrijf verwijst naar het feit dat Google (en Apple) 30% van de aankopen gemaakt via een app vragen als servicekosten.

Maar tussen de regels door vraagt Epic wel om een speciale behandeling. In-game aankopen gemaakt met het Google betaalsysteem vereisen dat het percentage wordt afgedragen aan Google. Als een developer hun eigen betaalsysteem gebruikt, dan hoeven ze niets af te dragen. Maar die laatste optie is niet toegestaan in de Play Store (en ook niet in de App Store van Apple). Vooralsnog lijkt het er overigens op dat Google geen uitzondering gaat maken voor het ietwat arrogante bedrijf.

Foto @ EpicGames

Lees ook: Google schakelt hulp in om Play Store eindelijk op te schonen

2 reacties

  1. Natuurlijk willen ze een eigen store, via de Google Play Store in hun app(s) aanbieden.
    Maar dan wil jan dat straks ook, en dat krijg je een shitload aan storeceptions, en mensen die beweren dat “Die andere store” betere apps heeft dan Google Play… En daarna lopen zaniken dat ze via via Google Play een virusje hebben opgelopen.

    Hopelijk doet Google hier pak em beet niks mee. Epic douchebag gedrag.

    • @lolindir: Precies wat er in de PC gamingwereld aan de hand is inderdaad. Iedere uitgever heeft een eigen launcher, gameplatformen hebben er een en die storeception is al een tijdje tergend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *