Fortnite ‘git gud’ guide: Zo word je een Fortnite pro

High ground, altijd!
Geluid, inventory management, high ground, het komt allemaal voorbij in deze uitgebreide guide.

Fortnite is een van de meest gespeelde games van dit moment, wat grote voordelen en nadelen met zich meebrengt. Enerzijds heb je altijd volle servers en daarmee korte wachttijden, anderzijds is er altijd wel iemand die zo absurd veel beter is dan jij, dat die Victory Royale een abstracte droom blijft. In deze guide geven we je uiteenlopende tools om jezelf van klunzige noob tot potentiële pro te verheven.

Oefening baart kunt
Ja, ja, we trappen af door een open deur in te trappen, maar niets maakt je beter dan heel veel spelen. Het moet immers vermeld worden dat je 150 guides kan lezen, maar als je nog nooit een virtuele shotgun in je handen hebt gehad, dan ben je nog geen klap verder. Leer de wapens kennen, ga niet altijd voor de meest drukke gebieden op de map (exploreer andere regionen, de cirkel zou daar altijd eens kunnen eindigen) en bouw jezelf een ongeluk. De basics zijn het halve werk.

Consistentie is koning
Als je goed wilt worden in welke game dan ook, dan is het belangrijk dat je altijd dezelfde tools voor handen hebt en dus zo veel mogelijk controle hebt over je personage. Hiermee bedoel ik dat je altijd moet weten welke toetsen bij de verschillende wapens horen (equip dus altijd bepaalde wapens in dezelfde slot), welke shortcuts welk bouwwerk neerzetten en hoe gevoelig je muis/pookjes zijn.

Stel alle eventuele keybinds zo efficiënt mogelijk voor jou in, kies een muissensitiviteit en verander deze totdat je jouw optimale gevoeligheid hebt bereikt en equip shotguns, AR’s en snipers altijd in dezelfde slot. Zo kun je zelfs in de meest hectische gevechten erop aan dat de besturing en de shortcuts consistent zijn.

Looten en landen
En over consistentie gesproken, landen en looten zijn twee van de meest belangrijke mechanieken in Fortnite. Zorg daarom dat je consistent loot en landt. Dat wil zeggen dat je altijd zo snel mogelijk aan de grond wilt zijn. Je haalt je glider op een bepaalde hoogte boven de grond tevoorschijn. Mik daarom altijd recht naar beneden voor de hoogste snelheid, en zoek naar het laagste punt op de map. Zo vlieg je langer naar beneden en ben je het snelste beneden.

Dat geeft je een streepje voor op noobs die rustig naar beneden komen dwarrelen en nog geen gun hebben terwijl jij al tot je tanden toe bewapend bent. Over bewapenen gesproken, bekijk iedere (geheime) ruimte in ieder gebouw, want het kan zomaar even duren voordat je weer een gebouw tegen komt. Ga er tevens vanuit dat iedereen dit doet; als een gebouw open is of zelfs half gesloopt, ga er dan van uit dat iemand anders alles al heeft doorzocht of misschien zelfs op je zit te wachten.

Geluid is je grote vriend
Over hinderlagen gesproken, hoewel je vijanden soms helemaal niet kunt zien, is het bijna een gegeven dat ze geluid maken. Geluid is een van de meest ondergewaardeerde aspecten van shooters en met een beetje geluk zit de helft van je tegenstanders te spelen met een set in-ear oordopje die ze bij hun Galaxy S2 kregen.

Dan heb jij een immens voordeel als je een goede koptelefoon hebt. Speakers geven je misschien een beetje beter geluid, maar de surround sound van een koptelefoon is ongeëvenaard. Je hoort precies waar je vijanden zijn en ook die sneaky chest met legendary wapens kun je zo traceren.

De beste bouwer is de beste speler
Zeker, accuraat schieten en tactisch bewegen is essentieel in een game als Fortnite, maar wat Epic Games’ gelddrukmachine onderscheidt van andere Battle Royale-games is het bouw-mechanisme. Als je ooit een streamer hebt zien spelen dan weet je al dat bouwen niet slechts een manier is om een fortje in elkaar te flansen. Stilstaan is sowieso zelden een goed idee vanwege de dynamische map en explosieve wapens.

Hoe dan ook, bouwen is een strategische tool. Met ramps kun je snel de bovenkant van een heuvel of gebouw bereiken terwijl muurtjes cover creëren in een anderzijds leeg veld. Als je snel kunt schakelen tussen verschillende vormen en denkt aan de structurele integriteit van je gebouw/toren, dan heb je altijd een tactisch voordeel.

Dat hoeft overigens niet altijd een defensief voordeel te zijn. Andere spelers bouwen en wanneer jij een zwakke plek in een bouwwerk kunt ontdekken, zijn een paar goedgeplaatste schoten vaak genoeg om de bovenhand te krijgen. Bouwwerken kunnen namelijk nooit zweven dus mik altijd op connectiestukken en ondersteunende muren. Zo stort een gebouw binnen no-time in.

It’s over Anakin, I have the high ground!
Zoals Obi-Wan aan Anakin probeerde te vertellen, is de high ground essentieel in Fortnite. Deze laatste tip is meer een denkwijze dan een concrete tip, maar probeer in ieder gevecht boven je tegenstander te zijn. Het maakt overigens niet uit welke shooter je speelt, maar degene die de high ground bezit, heeft een immens voordeel.

Je schiet gemakkelijker op het hoofd terwijl jouw tegenstander grotendeels op je benen schiet, jij controleert wanneer je naar beneden gaat terwijl je tegenstander niet zomaar omhoog kan komen, jij hebt zwaartekracht aan jouw kant, dus granaten belanden gemakkelijker bij je tegenstander, jij ziet precies wat je tegenstander doet terwijl hij naar boven moet kijken en je dan eventueel nog niet ziet en tot slot heb je een groter overzicht over je omgeving. Kortom, altijd naar boven!

Om nog wat extra kracht achter die laatste tip te zetten, check je in deze clip twee hoe twee streamers – allebei zeer aardige spelers – vechten om de high ground. Je ziet ze tevens slim bouwen, schieten op de constructie van de ander en strategisch peaken en cover zoeken.

Dat was slechts een handjevol tools om je een betere speler te maken in Fortnite. Er zijn nog talloze andere dingen waar we aandacht aan kunnen besteden, zoals altijd rechts peaken (omdat je je wapen aan je rechter zij houdt, stel je minder van je lichaam bloot aan de rechter kant), snel bouwen met hout en structureel bouwen met steen en metaal (vanwege de HP-eigenschappen van die materialen) en de vliegroute van de bus in de gaten houden om bewegingen van je tegenstanders te anticiperen.

Boom, nog een paar bonustips. Al met al genoeg om over na te denken in een gemiddelde game Fortnite en onthoud als je met een squad speelt: de squad is slechts zo goed als de slechtste speler. Neem deze tips ter harte en je krijgt wellicht een betere kans op die felbegeerde Victory Royale. GLHF!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *