Fortnite groeit nog steeds keihard

Sure!
De game zou helemaal geen last hebben van Apex Legends.

Collectief zijn we er op het moment wel over uit: Apex Legends doet het véél beter dan Fortnite en de plotselinge hit van Respawn Entertainment heeft Epic Games’ goudmijntje keihard van de troon gestoten. Nou, volgens Epic Games zelf is dat helemaal niet waar, al moeten we de cijfers misschien met een korreltje zout nemen.

Sinds december vorig jaar zou Fortnite namelijk gegroeid zijn met 50 miljoen spelers, zo laat Epic Games-directeur Tim Sweeney tegenover Engadget weten. Dat zijn 50 miljoen extra spelers in 4 maanden tijd. Nu, dat is nog niet zo snel als Apex Legends, die datzelfde aantal binnen de helft van de tijd haalde. Tegelijkertijd is Apex een nieuwe game en de startsprint is meestal goed voor meer spelers dan, in dit geval, anderhalf jaar na de initiële launch.

Aan de andere kant lijkt er een bittere bijsmaak te zijn, want het is effectief appels met peren vergelijken. Verreweg de meeste spelers spelen Fortnite op hun smartphone, waar Apex Legends niet eens beschikbaar voor is. Daarnaast zijn spelersaantallen altijd een beetje grijs; hoeveel mensen zouden de game even geïnstalleerd hebben (waarschijnlijk op de smartphone) om de game 10 minuten te spelen, waarna ze zich realiseren dat het helemaal niks voor hun is.

Wat dat betreft zegt de graadmeter ‘spelers tegelijkertijd’ meer over de gezondheid van een game. Fortnite zou 250 miljoen spelers hebben, waarvan er gemiddeld bijna 11 miljoen tegelijkertijd spelen. Dat is een behoorlijk aantal. Ter vergelijking (en dit is wederom een appel vs. peer): de grootste battle royale op steam, PUBG, haalt pieken van zo’n 780.000 spelers. Dat is alleen op PC, maar het geeft een indicatie van wat een gemiddelde grote game presteert.

Naast het ‘onze game is groter’ beweert Sweeney nog iets wat zijn gehele interview een beetje ongeloofwaardig maakt. Volgens hem wordt het aantal vrouwelijke Fortnite-spelers geschat op ongeveer 35%. Het zou daarmee een van de meestgespeelde shooters onder vrouwen zijn. Leuk, maar eerdere berichten stellen dat het aandeel van vrouwen slechts 25% en daarvoor zelfs 16% was. Dat is een flink marge tussen die twee, Sweeney…

Kortom, volgens Epic Games heeft Fortnite helemaal geen last van de monsterhit Apex Legends, net zoals Netflix helemaal geen last zou hebben van HBO, Hulu of Apple en Disney (ironisch genoeg bestempelt de streamingdienst Fortnite als grootste concurrent). De waarheid zal een beetje in het midden liggen. Zeker als we naar de kelderende inkomsten van Fortnite kijken.

Lees ook: Fortnite gooit cross-play om, helpt Nintendo Switch-spelers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *