Fortnite-maker zet superieur eigen gameplatform op

INteressant
Ze gaan een stapje verder dan alleen Fortnite niet beschikbaar maken op de platformen van de concurrenten.

Epic Games’ Fortnite is uitzonderlijk verslavend, maar zo verslavend als rijkdom en macht is het nog niet. De ontwikkelaar achter de belachelijk populaire game gaat namelijk nog een stapje verder in het vestigen van hun naam in de game-industrie met een speciaal platform.

Epic Games is naast Fortnite ook de maker van de veelgebruikte game-engine Unreal Engine. Dat geeft ze waarschijnlijk het kapitaal om een nieuwe stap te zetten, want het Amerikaanse bedrijf komt binnenkort met een game-platform genaamd Epic Games Store, zo laat de ontwikkelaar in een blogpost weten. Ze zullen daarmee de concurrentie aangaan met niet één, niet twee, maar drie grote jongens uit de game- en app-industrie.

De ontwikkelaar zal dus met een eigen Steam-achtige gameplatform komen waarop gebruikers games kunnen kopen van Epic Games, maar ook van derden. De CEO van Epic Games laat weten ook te denken aan uitbreidingen omtrent apps. Met andere woorden, ze steken hun middelvinger op naar Steam, Google en Apple.

Overigens hoeft Apple zich waarschijnlijk geen zorgen te gaan maken, want het luxemerk hoeft helemaal geen toestemming te geven om apps van Epic’s platform toe te laten op hun toestellen. Google en Steam hebben daarentegen weinig te zeggen.

Klein stukje taart
Wat deze aankondiging zo spannend maakt voor Steam is het percentage dat Epic Games gaat vragen aan ontwikkelaars op het platform. Op dit moment is Steam verreweg de grootste gamedistributeur en dat geeft ze redelijkerwijs een monopolie. Valve’s platform neemt dan ook ongeveer 30% van de verkoopprijs af. Ook Apple en Google rekenen die tarieven.

Ontwikkelaars krijgen dus slechts 70% van de spreekwoordelijke taart. Recentelijk laat Valve weten minder te gaan vragen en naar mate een game meer verkoopt krijgen ontwikkelaars nog meer ‘korting’. Uiteindelijk zijn ontwikkelaars 25% van de aanschafprijs kwijt voor de verkoop van hun game via Steam en met een omzet van 50 miljoen rekent Steam nog maar een tarief van 20%.

Nu, Epic Games gaat maar 12% vragen! Slechts gebaseerd op de cijfers heeft Epic Games dus een uitzonderlijk concurrerend product neergezet dat – in elk geval op papier – veel gunstiger is voor ontwikkelaars. Aan de andere kant is het ontzettend moeilijk om een instituut als Steam zomaar omver te werpen en hoewel Fortnite massaal gespeeld wordt, heeft Steam een veel groter en diverser bereik dan Epic.

Hoe dan ook, aanstaande donderdag laat Epic Games meer over hun plannen weten. Tijd zal ons leren of het bedrijf een succesvolle middelvinger heeft opgestoken naar Steam en in mindere mate naar Google en Apple. Ik zou daarentegen zeggen: schoenmaker blijf bij je leest.

2 reacties

 1. EA Dit doet met Battlefield en Sims op origin-only.
  probleem hiermee is dat mensen voor elke andere game het platform verlaten.

  Bij Steam heb je elke game, behalve een klein aantal titels.
  Dus je blijft veel makkelijker bij Steam, en kijkt af en toe bij de concurent.

  Dit zal bij Epic niet snel anders zijn.

  • Klopt, Ubisoft doet het ook en zo nog meer grote uitgevers. Maar het punt van de Epic Games Store is dus juist dat ze een groot aanbod gaan leveren. Sowieso is een groot deel van de grote games op de Unreal Engine gebouwd, wat Epic Games voor een veel betere prijs gaat aanbieden voor de ontwikkelaar. Daarnaast vragen ze überhaupt minder van de ontwikkelaar, dus mijn angst is dat men niet meer op Steam gaat hangen, maar juist bij Epic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *