Fortnite-spelers helpen georganiseerde misdaad

Fortnite-geld-witwassen-fraude
V-bucks is een bron voor witwassen en andere criminele activiteiten.

Fortnite is immens populair. Het spel is gratis, maar voor allerlei extra’s, zoals wapens en skins, moet je fysiek geld afrekenen. Dit doe je door V-bucks te kopen. Deze kan je in de officiële Fortnite-winkel kopen per 1.000,- voor ongeveer € 10,-, maar ook op andere plekken en dan vaak met flinke kortingen. Nu blijkt dat aan die kortingen de geur van de misdaad kleeft. Het blijkt namelijk dat fraudeurs gestolen creditcard-gegevens gebruiken om in de officiële winkel een flinke hoeveelheid V-bucks te kopen. Vervolgens verkopen ze deze V-bucks weer elders, bijvoorbeeld op het dark web, maar ook op gewone handelssites met een flinke korting. Ze laten de bedragen uitbetalen via cryptomunten, waardoor ze nog moeilijker te traceren zijn.

Hoe groot deze fraude is blijkt uit onderzoek van The Independent. Zij traceerden dergelijke operaties in China, Rusland, Spanje, Engeland en het Midden-Oosten. Hoeveel geld ermee gemoeid is, is niet bekend. Wel is bekend dat in een periode van 60 dagen voor ruim $ 250.000,- aan Fortnite-spullen is verkocht op eBay. De omzet op het dark web, waar de kortingen in bulk verkocht worden, is nog veel groter.

Naast deze vorm van witwassen bleek ook dat Fortnite een populair onderwerp is voor allerlei internetscams. In de maand september telde men liefst 53.000 pogingen tot oplichting waarbij de naam van Fortnite werd gebruikt. Veruit het grootste deel daarvan (86%) werd via social media verspreid.

De maker van Fortnite, Epic Games, dat vorig jaar ruim 3 miljard verdiende, wilde niet reageren op de bevindingen. Wel zwelt de kritiek op de ontwikkelaar aan. Zij zouden door een tekortschietende veiligheid van het betaalplatform en een gebrek aan interesse te makkelijk gelegenheid geven aan deze criminele activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *