Fortnite vs. PUBG – welke mobile versie moet je spelen?

PlayerUnknown's Battlegrounds vs. Fortnite
Lekker battle royalen in de trein is nu zeer toegankelijk, maar welke is beter?

Voor de leken kwam het uit het niets: zowel grondlegger PlayerUnknown’s Battlegrounds als concurrent Fortnite kwamen in de afgelopen paar dagen met een mobile versie van hun ‘100 mensen op een eiland, lekker vechten tot de dood’-concept. Dat roept de vraag op: welke is beter? We zetten de twee grote jongens lijnrecht tegenover elkaar om zo objectief mogelijk antwoord te geven op die prangende vraag.

Speelbaarheid
Laten we met het praktische deel beginnen. Hoewel we waarschijnlijk allemaal een smartphone hebben, kun je de mobile versies van beide games wellicht niet eens spelen.

Enerzijds is er de beschikbaarheid: Fortnite is op het moment alleen op uitnodiging te spelen voor iOS 11-gebruikers. PUBG is daarentegen wereldwijd beschikbaar als mobile versie voor zowel Android als iOS. Winnaar: PUBG.

[gv data=”ocjGbKNuNoo”][/gv]

Anderzijds is er wat betreft speelbaarheid ook nog de performance. Fortnite vereist iOS 11, een iPhone SE of iPhone 6 en hoger of een iPad Mini 4, iPad Air 2, iPad Pro, of iPad 2017-model. PUBG vereist slechts een toestel met minimaal 2GB RAM en Android 5.1.1 of hoger (of een Apple-apparaat met iOS 9 of hoger).

Dat neemt niet weg dat Fortnite – mede door de cartooneske grafische stijl – beter draait op mid range toestellen. PUBG is door de realistischere stijl iets zwaarder en bij mij (ik heb een OnePlus 5) wil het nog wel eens een beetje haperen. Winnaar: Fortnite (mits je toestel de game ondersteunt).

Dan is er ook nog de downloadgrootte. Fortnite vereist op het moment een download van maar liefst 2GB. Een hoop kostbare opslagruimte voor de meeste gebruikers. PUBG vraagt slechts 700MB en 900MB van respectievelijk Android- en iOS-gebruikers. Winnaar: PUBG.

Gameplay
Deze categorie is er eentje omtrent smaak; PUBG bevat voertuigen, realistischere wapens en een ietwat gedetailleerder inventory-systeem, terwijl Fortnite een auto-pickup-systeem hanteert en het iconische bouwen ondersteunt.

Dat neemt niet weg dat beide games voornamelijk om knallen draaien. Fortnite is wat betreft mikken en schieten iets toegankelijker (mede door de subtiele aim assist). Winnaar: Fortnite.

Wat betreft verdienmodellen staan de twee mobile games tevens tegenover elkaar. Beide games zijn gratis te downloaden, maar Fortnite bevat microtransacties. De cosmetische items voegen wat betreft gameplay niets toe, maar je hebt dus de mogelijkheid om echt geld te betalen voor in-game content.

PUBG regelt het (zoals in de betaalde volledige versie) allemaal met in-game geld. Je kunt cosmetische items simpelweg door te spelen verdienen. Winnaar: PUBG.

[gv data=”iyYzfMOUvZU”][/gv]

Besturing
Een van de meest tergende dingen aan mobile games is de besturing. Op een 5.8″ schermpje moet je niet alleen de game leesbaar zien te maken, maar je moet tevens allerlei buttons op het beeldscherm proppen. Het moge duidelijk zijn, gamen op smartphones heeft wat mij betreft nooit de voorkeur over de PC/console.

Dat gezegd hebbende is de user interface bij Fortnite behoorlijk overzichtelijk. Ja, er zijn een hoop buttons en tijdens hectische momenten in een gevecht kan er nog al eens iets fout gaan, maar vergeleken van PUBG heeft Fortnite het behoorlijk goed aangepakt.

Niet dat er een groot verschil is tussen de twee; beide games hebben een hoop ruimte gewijd aan de buttons en het zal nooit echt fijn spelen zijn op een smartphone. Als er wat betreft gepolijst design dan een winaar gekozen moet worden, is dat wederom Fortnite.

Conclusie
Uiteindelijk zijn beide games nog niet volledig doorontwikkeld. Ja, gamen op een smartphone of tablet zal nooit winnen tegenover volledige PC-versies, maar zowel PUBG als Fortnite Mobile zijn verrassend vermakelijk en spelen relatief lekker weg.

Uiteindelijk is de score een beetje teleurstellend; beide games winnen op 3 vlakken dus eindscore luidt 3-3 voor PUBG vs. Fortnite. Dat gezegd hebbende is wat mij betreft de eerste categorie het allerbelangrijkst. Afhankelijk van je toestel ben je hoogstwaarschijnlijk gedwongen op PUBG te spelen. Op technisch- en gameplay-gebied scoort Fortnite daarentegen iets beter dan PUBG.

Conclusie: Afgezien van je persoonlijke smaak/voorkeur voor een van de franchises, is Fortnite met een haar verschil de betere keuze, gebaseerd op de gameplay-technische voordelen.

Winnaar: Fortnite.

Foto @EpicGames/Tencent

Eén reactie

  1. Ergens vind ik het heel erg leuk dat die tegenstelling van PUBG en Fortnite momenteel gaande is. Eigenlijk twee relatief onbekende speltypes en games die vanuit ‘het niets’ heel erg populair zijn geworden. Zelf ben ik liefhebber van PUBG, maar ik snap de hype rondom Fortnite ook heel goed. Het enige waar ik nog steeds niet aan kan wennen is dat bouwen van die trappen en muren in een shooter..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *