Fortnite’s populariteit is op maar Epic Games ontkent

Het lijkt erop dat Fortnite wel een beetje gepiekt heeft, al is Epic Games het hier om een knullige reden niet mee eens.

Begin dit jaar meldde researchbureau SuperData dat de inkomsten van Fortnite flink aan het dalen zijn. Nu publiceert dat bedrijf een vergelijkbaar rapport waarin staat dat Fortnite wat betreft inkomsten heeft gepiekt. De gigantisch populaire shooter heeft sinds november 2017 niet zo’n slechte maand gehad. Is het klaar met de populariteit van Fortnite? Daar lijkt het wel een beetje op maar Epic Games doet alsof het van niks weet.

De maker zegt tegen GamesIndustry dat het rapport hartstikke fout is en dat het juist goed met Fortnite gaat. “SuperData heeft geen en had nooit toegang tot Epic’s Fortnite inkomstendata. SuperData’s rapport reflecteert niet accuraat hoe goed Fortnite het doet. We zijn teleurgesteld dat SuperData meermaals grandioos onjuiste rapporten over Fortnite naar buiten heeft gebracht op basis van wat wij twijfelachtige methodologie zouden noemen.”

Op het eerste gezicht zou ik bijna zeggen dat Epic hier aan het rechte eind trekt. Hoe kan een extern, onafhankelijk bedrijf nou weten hoeveel Fortnite opbracht? Analisten zijn doorgaans op basis van twijfelachtige data aan het speculeren over de performance van, zeg een iPhone. Aan de andere kant, die analisten hebben het ook ontzettend vaak goed en hier op Apparata besteden we graag aandacht aan Evan Blass die bijna altijd de spijker op de kop slaat.

Wat de zaak van Epic nog pijnlijker maakt is het feit dat ze hun verkoopcijfers niet publiekelijk bekendmaken. Apple doet dat bijvoorbeeld ook niet, maar als je een bedrijf ervan beschuldigd gigantisch onjuiste informatie te publiceren, laat dan gewoon lekker weten wat het dan wel is. Dan hebben we het nergens meer over.

Maar het ergste heb ik tot het laatst bewaard. Epic noemt de werkwijze van SuperData expliciet een ’twijfelachtige methodologie’. Maar slechts een kleine twee maanden geleden quote Epic Games-oprichter en CEO Tim Sweeney nog juist dat bedrijf om op te scheppen over de performance van hun hevig concurrerende game-winkel.

Kortom, wanneer het Epic uitkomt levert SuperData ontzettend betrouwbare rapporten waarmee ze kunnen opscheppen, maar wanneer de informatie negatief over Fortnite is dan zijn de methodologieën ineens twijfelachtig.

Eén reactie

  1. Fortnite is zó passé. Ik heb een puberzoon die dit 100% kan bevestigen. In de brugklas was het destijds Fortnite vóór en Fortnite na, nu in 3VWO is het CoD mobile all day all the way.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *