Foto’s maken is slecht voor je geheugen

Lekker inzoomen!
We maken doorgaans foto’s om bijzondere momenten of dingen vast te leggen voor later als aanvulling op onze herinneringen. Maar wat blijkt? Het maken van foto’s kan juist de feitelijke herinnering aan de gefotografeerde objecten verstoren.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Fairfield Universiteit, gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

Bij wijze van experiment werden mensen rondgeleid door een museum. Na de rondleiding bleek dat mensen zich de objecten waarvan ze foto’s maakte, minder goed konden herinneren dan de objecten die ze niet op de gevoelige plaat vereeuwigde. Toen het experiment werd herhaald kwam men opnieuw tot dezelfde bevindingen.

De onderzoekers concluderen dat de aandacht die nodig is om foto’s te maken, waarschijnlijk een negatieve invloed heeft op de vorming van onze herinneringen. Er is echter meer onderzoek nodig onder verschillende omstandigheden om goed te kunnen vaststellen wat nu feitelijk het effect is van fotograferen op ons geheugen. Maar als jij geen fotografisch geheugen hebt, dan kun je voor de zekerheid dus beter geen foto’s maken.

Nog geen reacties

  1. Juist, dus allemaal weer lekker die iPhones en Galaxy’s in de zak houden bij het volgende concert, anders weet je niet eens meer wat je voor nummers gehoord hebt.

  2. Ik kan mij voorstellen dat er een seintje naar je hersenen gaat die zegt “kijk niet naar de details, bekijk de foto later maar” op het moment dat je een foto maakt en dat je daardoor minder details onthoud.

    • @Alfarobert: Dat is een beetje dezelfde redenatie als: We hoeven niet te leren hoofdrekenen, want we kunnen het vrijwel altijd op een calculator doen. 😉

      Foto’s ondersteunen inderdaad je herinnering, maar het is wel frappant dat het maken van een foto een negatief effect zou hebben op je herinnering.

  3. Het maken van de foto zal de aandacht wegnemen van het onderwerp, maar als je foto’s later herbekijkt kun je volgens mij beter herinneringen ophalen en het verhaal van die dag reconstrueren. Zeker als je een sterk(er) visueel geheugen hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *