Foto’s van crappy camera’s een stuk beter door software

Waarom je parkeermeters moet fotograferen is een tweede...
Camera’s in mobieltjes worden steeds beter, maar alsnog kunnen ze niet opboksen tegen de haarscherpe foto’s die spiegelreflexen maken. Dat komt ten dele doordat deze betere sensoren hebben, maar vooral door de optische kwaliteit van de lensen. Valt weinig aan te doen, maar daar kan verandering in komen met deze software!

De knappen koppen van de University of British-Columbia in Canada hebben een stuk software in elkaar gezet wat de ‘fouten’ van de lens kan berekenen, en daarvoor kan compenseren. Dit haalt de vaak veel slechtere optische elementen van camera’s enorm omhoog en zorgt voor extreem scherpe foto’s. Het blijft vrij artificieel, maar het is een stuk beter dan wat jij en ik met Photoshop kunnen bereiken op zulk bronmateriaal.

Uiteraard gaat er qua snelheid en lichtgevoeligheid nog steeds weinig boven een goede DSLR, maar het is fijn om te weten dat misschien over een paar jaar camera’s in mobieltjes weer een stukje dunner en goedkoper kunnen omdat deze software het zware tilwerk van verscherping op zich neemt. Op dit moment is het nog een proof-of-concept, maar het zal ons weinig verbazen als de code ergens terugkomt in een smartphone OS en er ineens super-foto’s van de telefoon in kwestie komen.

Voor de technische uitleg verwijzen we je graag door naar onderstaand filmpje. Hierin leggen de wetenschappers zelf uit hoe het systeem werkt.

3 reacties

  1. Nu alleen nog even zoals in CSI, waarbij foto’s en video’s met een resolutie 100×100 pixels worden opgeblazen tot haarscherpe full-HD beelden.

  2. Dit is een techniek die al lang wordt toegepast. Niet iedere (slechte) lens heeft dezelfde imperfecties waardoor de software specifiek voor idere lens gecalibreerd moet worden. Het lijkt mij niet dat dingen hier eenvoudiger/goedkoper op worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *