Frankrijk wil internetcensuur uitbreiden

Censuur!!1!!
Chinese praktijken, in een land wat slechts een paar honderd kilometer ten zuid-westen van Nederland ligt.

Recent werd bekend dat de Fransen social media in de ban willen doen. Door de huidige noodtoestand heeft de regering meer bevoegheden en kan het, dankzij tijdelijke nieuwe wetten, vormen van censuur toepassen op de bevolking.

Volgens Le Monde wil de Franse overheid nog een stapje verder gaan. Zo kan met een nieuw voorstel het zogenaamde Tor-netwerk worden geblokkeerd. Dit moet de communicatie tussen terroristen nog moeilijker gaan maken. Ook moeten diensten zoals Skype beveiligde encryptiecodes kunnen overhandigen als de Franse overheid hierom vraagt.

In een ander voorstel wordt ook gesproken over openbare WiFi-spots. Omdat de veiligheidsdiensten moeilijk verkeer kunnen achterhalen via deze netwerken, overwegen de Fransen om ook deze diensten te gaan blokkeren. Te bizar.

2 reacties

  1. Eigenlijk is dit het belangrijkste gevolg van de aanslagen sinds 11 september. Al Qaida en IS hebben overheden zover gekregen dat ze de vrijheid van de eigen burgers inperkt. We besteden inmiddels miljoenen zo niet miljarden aan het beveiligen van de burger voor een, welbeschouwd, astronomisch kleine kans om slachtoffer te worden van een terreurdaad. In 2015 zijn er in het westen nog geen 200 mensen omgekomen door terreur. Voor de goede orde: het is vreselijk en ik schrik mij iedere keer kapot als het gebeurd, maar het aantal is redelijk beperkt. Even ter vergelijking: In 2013 stierven in de VS 505 mensen door ongelukken met vuurwapens. In Nederland stierven 570 mensen door verkeersongevallen.

    Nog een interessant (maar discutabel) cijfer: Naar schatting sterven jaarlijks in Nederland 500 tot 850 mensen door het drinken van (gesuikerde) frisdrank.

    Met andere woorden: Wellicht dat de verscherpte veiligheidsmaatregelen geholpen hebben om het aantal doden door terrorisme te beperken. Er zijn echter ook andere te voorkomen doden gevallen door andere oorzaken die naar mijn mening meer aandacht van de overheid verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *