Ga zelf op zoek naar god dankzij CERN

Auteur: , Geen reacties
Kijk zelf maar

Nerd-level: extreme expert. Zoeken in de data van CERN.

Het onderzoekscentrum CERN heeft gisteren 300 terabyte met data uit de deeltjesversneller online gegooid. Daardoor kun je nu zelf ook kijken wat er allemaal uit dat enorme apparaat komt. Bij de data zit 2,5 inverse femtobarns (fb−1) gegevens die verkregen zijn bij de protonenbotsingen op 7 TeV. Nee, wij hebben inderdaad geen idee wat we daarnet hebben opgeschreven.

CERN heeft niet alleen de data online gezet maar levert er ook een set tools bij om de data mee te kunnen bekijken. Dat maakt het toegankelijker voor scholieren die meer willen weten van dit natuurkundige onderzoek.

De reden om de data openbaar te maken is even simpel als heerlijk nuchter: ‘Nadat we zelf klaar waren met het onderzoek naar de data, zien we geen reden om het niet openbaar te maken.’ Dat zouden meer onderzoekers moeten doen, het gevolg is dat anderen ervan kunnen leren, maar dat de data nu ook nooit meer verloren kan gaan (tenzij de hele wereld ineens wordt uitgewist natuurlijk). Dat betekent dat je nu dus ook zelf op zoek kunt gaan naar de god-particles, of het Higgs boson.

Wie geen zin heeft om de data te gaan exploreren, kan hier in ieder geval altijd nog CERN met een drone exploreren.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).