Gaat Europa Google-diensten blokkeren?

Google vs EU
Heeft de EU het zo gehad met Google dat ze ons bepaalde diensten gaan ontnemen? Eurocommissaris Joaquin Almunia begint er alvast mee te dreigen.

Google en de Europese Unie zijn al zo’n 3 jaar verwikkeld in een antitrustzaak, waarbij Europa stelt dat Google misbruik maakt van haar dominante positie op het gebied van advertenties en zoeken. Ook zou Google haar eigen diensten, zoals Google News en Google Finance, voortrekken in zoekresultaten.

Eurocommissaris Joaquin Almunia zou willen aansturen op een schikking, maar concurrenten zoals Microsoft zien dat helemaal niet zitten. Die willen dat Google wordt veroordeeld. Mochten de EU en Google er niet uitkomen dan dreigt Almunia om vanaf volgend jaar bepaalde diensten van Google te blokkeren in Europa. Laten we hopen dat het niet zover hoeft te komen. (via: bloomberg.com)

8 reacties

  1. Nagenoeg alle online diensten van Google zijn voor consumenten gratis. Gmail, Maps, Docs, etc. We maken met z’n allen dankbaar gebruik van deze diensten. Daarmee hebben we Google groot gemaakt. Dan komt er op enig moment een omslagpunt en vinden we het allemaal een beetje te eng en te dominant worden. Er zijn genoeg alternatieven die we links laten liggen omdat we ervoor moeten betalen of omdat deze minder goed zijn. Ik ben ook absoluut niet voor “Google World Domination”, maar om Google nu af te straffen voor het succes waar we dankbaar gebruik van maken riekt ergens toch ook wel een beetje naar hypocrisie.

      • @Erwin: Vooruit, in beginsel klopt het wat je zegt. Maar dit zie je overal. Grote succesvolle bedrijven proberen zoveel mogelijk te opereren vanuit hun eigen kracht en dit verder uit te bouwen. Dan komt er op enig moment een omslagpunt dat men van mening geraakt dat je zodanig succesvol bent geworden in dat wat je doet, dat concurrenten daar nadeel van ondervinden.

        Je zag dat bijvoorbeeld bij Funda, waarbij niet-NVM aangesloten makelaars in opstand kwamen. Je zag dat ook bij Microsoft, waarbij Internet Explorer te verweven was met Windows, waardoor andere browsers zich benadeeld voelden.

        Ik hink daarbij altijd wel een beetje op twee gedachten. Succes komt doorgaans niet vanzelf aanwaaien. Bedrijven die succesvol zijn, hebben dat vaak verdiend. Maar je mag niet zo succesvol zijn dat je de concurrentie buitenspel kunt zetten, want dat is nadelig voor de consument.

  2. Wat een gezeik weer door europa, google heeft gewoon goede diensten!
    Logisch dat ze hun eigen onderdelen zoals news enz voorang geven, dat valt toch allemaal onder de zelfde dienst?
    News en gmail zijn onderdeel van google, als je die niet wilt gebruiken moet je maar geen google gebruiken.

    PS. Laat ze liever een boete betalen voor het vertonen van zo belachelijk veel atvertenties op you tube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *