Gaat het vernieuwde Yandex jouw browser vervangen?

Auteur: , 3 Reacties
Yandex-browser

Google Chrome, Safari, Firefox, we kennen en gebruiken ze allemaal, maar Yandex dan? Een nieuwe update geeft deze relatief onbekende browser ineens een wel erg aantrekkelijk design.

Yandex is afkomstig uit Rusland, waar het tevens een zoekmachine is die populairder is dan Google. Met hun nieuwe browser willen ze het internet op de eerste plaats zetten, zo min mogelijk afleiding dus en een kleurrijk, minimalistisch ontwerp.

Je browser als desktop
Volgens het Yandex-team gebruiken veel mensen hun computer volledig voor het internet, en openen ze een browser, waarna ze het bureaublad haast niet meer zien (dat kunnen wij beamen). Daarom moet je browser eruit zien als een desktopprogramma, zodat je het idee krijgt dat je een desktop gebruikt in plaats van een web-app.

Hiermee wil Yandex de trend voortzetten die Google met Chrome in 2008 gestart heeft. In Chrome verdwenen een hoop knoppen, balken en andere opties, zodat je een gestroomlijnde web-ervaring kreeg. Yandex wil de logische volgende stap zijn in dit proces. Dit wordt gedaan door hele simpele trucjes, zoals de kleur van de bovenste balk aanpassen aan de kleur van de website, zodat je het gevoel hebt dat de browser verdwijnt in het design van de site die je bezoekt.

Yandex

Kleurrijk
Dit merk je meteen al als je de browser opstart. In die startpagina kun je jouw favoriete pagina’s in een ‘speed dail’ klaarzetten, zodat je ze met een simpele klik kunt openen. Dit zagen we eerder al in Chrome en Opera, maar deze tabbladen worden nu aan de onderkant van je scherm georganiseerd, in plaats van bovenin beeld. Hierdoor lijkt het meteen een stuk meer op de taakbalk van een Windowscomputer dan een URL-balk.

Zelf proberen
Door de gekleurde vlakken heeft de nieuwe Yandex browser ook wel iets weg van Windows 8, en dus ook een browser die goed zou kunnen werken op een smartphone of tablet. Of er een dergelijke mobiele versie komt, is alleen nog niet bekend. Op dit moment kun je gratis de alphaversie proberen van Yandex via deze link.3 reacties

Ziet er handig uit, alleen niet iedereen gebruikt alleen zijn browser tegenwoordig. en hoe kan ik nu iets opslaan of in mijn leeslijst zetten. En hoe zit het met nieuwe tabs? als je dat allemaal weer bij elkaar voegt krijg je weer je oude vertrouwde browser! dus veel zin heeft het niet. doei
Nou ik weet niet welke browser ik heb gedownload maar het ziet er hetzelfde uit als safari of chrome, met gewoon de tabbladen bovenin??
Ik had eerst ook de verkeerde. Je moet versie alpha pakken.

Ook dan is ie nog lang niet zo mooi als de demo. Daarnaast retetraag. Lijkt wel een game, prachtige demo en als je hem installeert weet je niet hoe snel je hem er weer af mag gooien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).