Galaxy Note 10+ scherm en camera verslaan Apple en Huawei

Recordbrekend!
Samsung breekt records met het scherm en is keihard binnen met de camera-set-up.

Okay, de lancering van de Galaxy Note 10 was een beetje rommelig (een blundertje hier, een faaltje daar) maar men is over het algemeen zeer positief over het toestel. Twee onderzoeken (van DisplayMate en DxOMark) wijzen daarbij uit dat de Samsung Galaxy Note 10+ meer dan prima is; het scherm en de camera zijn zelfs uitzonderlijk goed!

Camera
DxOMark testte de camera van de Galaxy Note 10+ (5G) en vergeleek deze met de camera’s van de iPhone XS Max en de Huawei P30 Pro (check hier onze eigen review van het toestel). Daaruit blijkt dat de Galaxy Note 10+ vooral een betere camera heeft dan de iPhone XS Max; op het gebied van contrast, exposure, autofocustijd, texture en eigen alle andere parameters scoort Samsung’s phablet beter dan de iPhone.

Dat gezegd hebbende legt Samsung het wat betreft sommige subcategorieën net af tegen de Huawei P30 Pro. Zo is de scherpte van een bijgesneden foto in veel situaties beter op een P30 Pro. Toch krijgt Samsung’s camera-set-up een totaalscore van 113 tegenover 112 voor de P30 Pro (en Samsung Galaxy S10). Ja, dat verschil lijkt verwaarloosbaar (en dat is het in de praktijk misschien ook), maar het is goed om te weten waar het verschil vandaan komt.

Huawei scoorde namelijk bij bijna alle foto-tests iets beter dan Samsung. Hoe krijgen de Zuid-Koreanen dan toch één puntje voor op de Chinezen? Dat komt door de videosoftware. De Galaxy Note 10+ heeft bijzonder goede beeldstabilisatie, autofocus en ruisonderdrukking. Op sommige vlakken scoort de video-functie zelfs een stukje beter dan de foto-camera.

Display
DisplayMate is zelfs nog positiever over hun respectievelijke onderzoeksobject. Het 6,8-inch Dynamic AMOLED scherm vertoont namelijk beelden die volgens het medium praktisch niet te onderscheiden van perfectie zijn. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de zorg en aandacht die Samsung in de calibratie van het scherm heeft gestoken.

“Op basis van onze uitgebreide Lab Tests en Measurements krijgt de Galaxy Note 10+ de DisplayMate Best Smartphone Display Award. Het toestel verdient de hoogste Display Performance Score ooit van A+ en verbreekt of evenaart het record van 13 andere smartphones,” aldus het medium.

Hoewel de site lachwekkend riant met hoofdletters omgaat (‘Lab Tests’) zijn ze kraakhelder wat betreft de kwaliteit van het scherm van de Note 10+; er is simpelweg geen beter scherm. Samsung verbreekt onder andere de testresultaten van DisplayMate in de categorieën Very High Absolute Color Accuracy, Very High Contrast Accuracy and Intensity Scale Accuracy en High Brightness Mode.

Concluderend kun je wel stellen dat Samsung het standaard wat betreft camera-, maar vooral display-kwaliteit heeft verhoogd naar een nieuw niveau. Dat neemt niet weg dat veel Apparata-lezers het wat jammer vinden dat dingen als de 3.5mm jack missen terwijl prijzen steeds hoger worden. Begrijpelijk, maar deze premium luxe smartphone compenseert een beetje wat betreft scherm en camera.

Lees ook: Samsung onthult Samsung Galaxy Note 10 (plus) officieel [video’s]

2 reacties

    • @jantje_555: De verschillen tussen die twee zijn inderdaad zeer beperkt, maar volgens DisplayMate heeft de calibratie van het scherm voor de Note 10+ toch een beetje extra opgeleverd. Ik denk uiteindelijk dat gebruikers gewoon zonder te veel in te leveren kunnen gaan voor een gigantisch scherm en de S Pen of een compactere smartphone mét 3.5mm jack en een (iets) andere camera-set-up

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *