Games met in-app aankopen noemt Google niet meer ‘gratis’

in-app
Onder druk van de Europese Commissie heeft Google een nieuwe regel ingevoerd die ervoor zorgt dat Games met in-app aankopen niet meer als gratis worden bestempeld.

De Europese Unie is al langer bezig met een offensief tegen mobiele games die op het eerste gezicht gratis lijken, maar wel degelijk geld van je vragen terwijl je aan het spelen bent. Deze games stonden tot voor kort gewoon onder het ‘gratis’ kopje in de Google Play Store, maar daar komt vanaf nu verandering in.

Google belooft dat vanaf september deze games niet meer als ‘free’ bestempeld zullen worden. Ook zal er bij iedere aankoop een verificatie nodig zijn voordat je daadwerkelijk geld uitgeeft. Dit moet voorkomen dat kleine kinderen onopgemerkt de bankrekening van hun ouders leegtrekken terwijl ze een spelletje spelen.

Apple
Ook Apple zegt bezig te zijn met het treffen van maatregelen op dit gebied. Vooralsnog zijn er geen concrete plannen bekend, maar de softwaregigant geeft zelf aan dat “ze meer doen dan anderen” om de gebruiker tegen in-app aankopen te beschermen. Hiermee doelen ze specifiek op de speciale Ask To Buy-functie in iOS 8. Deze functie is speciaal gemaakt zodat kinderen niet meer per ongeluk geld uit kunnen geven met de telefoon van hun ouders.

Hoewel de EU de in-app aankopen erkent als een nieuw zakelijk model, benadrukt ze wel dat er duidelijke regels opgesteld moeten worden die het misleiden van consumenten voorkomen.

Nog geen reacties

  1. Apple laat toch sinds een jaartje al zien welke games in-app aankopen ondersteunen en/pf vereisen? Althans het staat er nu wel duidelijk bij.

    Neemt niet weg dat je als ouder je kind beter moet controleren, de schuld ligt naar mijn inziens dan ook niet bij Google/Apple/Microsoft maar bij de mensen die hun wachtwoord aan kids geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *