Gaming 2.0: coke kopen via de PlayStation en witwassen met Fortnite en Counter-Strike

sony-playstation-cocaine-gaming
Gaming Platforms steeds vaker verzamelplaats voor illegale activiteiten.

De FBI rammelt aan de poort bij Sony. Men wil namelijk graag toegang tot de gebruikersgegevens van een speler op PlayStation 4. Niet omdat agenten met te veel tijd willen discussiëren over de records van deze speler, die duidelijk opvalt. Hij viel namelijk op om een andere reden. Deze creatieve kluns verkocht namelijk cocaïne via het PlayStation Netwerk. Dat is uiteraard niet de bedoeling, dus andere spelers tipten de opsporingsdiensten. Een undercover-agent slaagde erin om contact te leggen en kocht 100 gram ‘wit goud’. Nu is het alleen nog zaak om de gamer te achterhalen en daar heeft men klaarblijkelijk een bevel voor nodig om Sony tot meewerken te bewegen.

Overigens is het niet de eerste keer dat gaming platformen worden ingezet voor criminele activiteiten. Zo lieten wij al eerder zien hoe de V-Bucks van Fortnite door criminelen worden gebruikt om wat centen bij te verdienen. Ook scammers verdienen illegaal geld over de rug van gamers.

Ook Counter-Strike bleek een groeiende aantrekkingskracht op criminelen te hebben. Zij wasten zwart (crypto)geld wit door aan de haal te gaan met de sleutels van zogenaamde lootboxen.

Dat een account in een populair spel als Fortnite zelf ook onderwerp van witwassen kan zijn leert een simpele blik op Marktplaats. Met deze truc kun je een account volladen met allerlei betaalde extra’s die je met illegaal geld koopt. Vervolgens bied je de gebruikersnaam en het wachtwoord van het account aan op een site als Marktplaats. De koper betaalt netjes de afgesproken prijs op jouw rekening en de illegaal verkregen skins blijven in het spel.

De risico’s voor de kopers zijn natuurlijk enorm en de gaming-industrie en autoriteiten zijn alert. Toch is voorzichtigheid geboden, want het wordt als ondoenlijk gezien om alle activiteiten binnen zo’n game te controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *