Gaming platform Twitch onder vuur van gamers [video’s]

Auteur: , 1 Reactie
twitch-dellor-alinity-ninja

Incidenten met 'dellor' en 'Alinity' maken de achterban en Ninja woest.

Hoewel we recent zagen dat de Nederlanders op Twitch een niet al te grote rol spelen is het platform razend populair bij veel game-streamers. Met populariteit komen ook controverses. Op dit moment ligt Twitch zwaar onder vuur bij gamers. Dit begon bij de maatregel tegen streamer ‘Dellor’.

Naar aanleiding van het onderstaande filmpje kreeg hij een ban voor onbepaalde duur.

Na het zien van de beelden concludeerde men bij het platform dat hij zichzelf verwond had door een toetsenbord op zijn hoofd te breken. Dit was extra zuur, want zijn vorige ban voor onbepaalde duur, naar aanleiding van het uiterst genuanceerde taalgebruik in onderstaand filmpje was net afgelopen.

Nu lijkt dit op het eerste gezicht een goed voorbeeld van moderators die ingrijpen als het uit de hand loopt. Er is echter meer aan de hand. Dellor staat namelijk bekend (en is zo populair) omdat hij zeer fysiek reageert bij teleurstellingen. Hij gooit, slaat en breekt apparatuur aan de lopende band. Dallor claimt dan ook dat hij bewust fragiele toetsenborden heeft gekocht om kapot te kunnen slaan. Bovendien Twittert hij dat er helemaal geen fysiek letsel is ontstaan.

Veel gebruikers zijn dan ook verontwaardigd. Zij nemen het voor Dellor op en openen de aanval op Twitch. Dit temeer door een recente controverse rond streamster Alinity. Deze dame haalde recent tijdens een stream een ‘grapje’ uit met haar kat, die nietsvermoedend zat mee te kijken, door een sticker op zijn snuit te plakken. Nu was dat niet de eerste keer dat Alinity onder vuur lag om haar omgang met huisdieren tijdens streams. Zo kregen de katten al eerder een ‘likje’ Wodka en gooide ze zelfs met de dieren. Kijkers hebben een overzicht gemaakt van alle narigheid die ze met haar beestjes uithaalt. Ongelukken, inpaksessies en andere ellende toont aan dat deze ‘dame’ niet als kattenvriend van het jaar genomineerd wordt.

Ondanks de stroom klachten die dit logischerwijze oplevert is deze dame nog nooit door Twitch gebanned voor dit bizarre gedrag.

De CEO van Twitch legde recent uit dat het gaat om de intentie achter gedrag. Hij beweert daarmee dat in het gedrag van Alinity niet de intentie huist om haar kat(ten) te mishandelen. Nu vraag ik me af hoe je haar gedrag anders moet interpreteren, maar ook streamer Ninja, die Twitch al eerder verliet, rekent af met dit verhaal. De uitleg van de CEO met het daarop volgende commentaar van Ninja zie je in onderstaand filmpje (commentaar Ninja vanaf 1:15). Op de controverse rond Dellor heeft hij nog niet gereageerd.

Veel fans van Dellor en critici van Twitch stellen nu dat juist de intentie door Twitch vergeten wordt. Immers, Dellor heeft zijn fanbase juist opgebouwd door zijn fysieke reacties en koopt klaarblijkelijk juist special effects voor zijn optredens. Daarbij is niet te verklaren waarom, als het gedrag van Dellor tot een ban leidt, Alinity niet gebanned wordt. Deze discussie wordt ongetwijfeld vervolgd.

Inmiddels heeft Dellor een volgende, alarmerende post gestuurd en zijn volgers maken zich zorgen dat hij zichzelf iets aandoet.

Hopelijk gebeurt dat niet, maar de vraag is of Twitch de psychologische factoren van haar beleid voldoende overweegt en behandelt. Dellor heeft namelijk volgens de statistieken zo’n 500.000 volgers die alleen in de afgelopen maand al goed waren voor zo’n 250.000 volgers. Het is daarmee alsof Twitch bij zo’n actie tegen Dellor een bekende artiest tijdens een optreden in een enorme zaal van het podium trekt en voor onbepaalde tijd verbiedt op te treden. Hoewel ik niet in die positie verkeer kan ik me voorstellend at dit psychische gevolgen heeft, zeker bij jonge mensen. Enige (na)zorg lijkt daarbij dus wel nodig.1 reactie

Moeten ze zich maar normaal gedragen..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).