Gebogen TV van LG is dit jaar al in Nederland te koop

Curved OLED TV
LG was vandaag in Amsterdam om een opmerkelijke doorbraak in TV-land te presenteren. Voor het eerst werd in Europa de Curved OLED TV getoond. Apparata nam een kijkje op de presentatie in het Stedelijk Museum.

Voordat we dieper in de TV duiken, eerst even deze vraag: wat heb je als couch potato in godsnaam aan een gebogen scherm? Waren we niet net van de kromme & ouderwetsche beeldbuis af? Wel, het is simpel. Door de TV te buigen komt het hele schermoppervlak op gelijke kijkafstand van het oog te staan. Naar een vlak beeldscherm staren betekent dat de afstand tot de hoeken groter is dan de afstand van het midden van de TV naar je oog. Onderstaande illustratie geeft aan hoe dit bij een gebogen scherm niet het geval is.

Dit betekent een einde aan visuele vervorming en detailverlies. Nadat we vanmiddag onze ogen vierkant hebben gestaard op de 4,3 mm (!) dunne Curved OLED TV-demo’s in het Stedelijk kunnen we dat eigenlijk wel beamen: deze kijkkast geeft een extreem realistisch en scherp beeld. Ook het feit dat de OLED-pixels individueel worden verlicht, en daardoor zelfstandig een kleur weergeven, helpt daarbij. Zwart is echt zwart (als in: de pixel staat letterlijk uit) wat bij reguliere LCD- en LED-televisies met backlight wel eens anders is. Hiervoor zetten ze ook de 4-Color Pixel in, die uit vier subpixels bestaat, terwijl concurrenten de traditionele drie-kleuren subpixels (RGB) gebruiken.

Doorzichtige speakers

De 55-inch TV weegt 17 kilogram, heft een achterkant van met kunststof versterkt koolstofvezel, en staat op een zogenaamde Crystal Stand, een doorzichtige voet waardoor de televisie in de ogen van marketingmensen lijkt te zweven. Wat ze daarin hebben gepropt is echter interessanter. In de hoeken vinden we namelijk doorzichtige speakers, bestaande uit twee laagjes film die een alleraardigst geluid produceren. LG móést wel een nieuwe speakervorm verzinnen, aangezien de TV extreem dun werd. Dunner dan een iPhone, zeg maar.

Wat gaat dat kosten?

Een nieuwe techniek als dit is in het begin duur, dat weet iedereen. LG heeft echter nog geen Nederlandse prijs vastgesteld. We hebben het overal proberen te achterhalen, zelfs bij de Koreaanse afgevaardigden van LG, maar niemand wist het. Of niemand liet iets los. Er is echter wel een prijs bekend van de TV in het thuisland, waar hij al in de winkel ligt; daar kost hij omgerekend 10.500 euro. Slik…

Hij komt nog dit jaar in de winkel te staan.

[lg_folder folder=”LG/Curved_OLED_TV_Stedelijk/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]
[lg_folder folder=”LG/Curved_OLED_TV/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

6 reacties

  1. Hartstikke leuk als je altijd op precies de juiste afstand midden voor je tv zit, maar in de praktijk zit je dat natuurlijk zelden tot nooit, in ieder geval niet in een huiskamersituatie. Leuk voor de thuisbioscoop van een single zonder vrienden dus, maar verder…

  2. @autogedrocht: van 3D heb ik altijd geroepen dat het kansloos is, surround sound kan je nog instellen voor wat ruimere beleving, dat lijkt me met zo’n scherm lastiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *