Geheugen van ratten wissen en herstellen, het kan!

Geheugen van ratten wissen en herstellen, het kan!
Onderzoekers zijn erin geslaagd om het geheugen van een rat te wissen en het daarna weer terug te plaatsen.

In een onderzoeksrapport dat in het tijdschrift Nature is verschenen laten de onderzoekers zien hoe het hun is gelukt. Met dit onderzoek komen we weer een stukje dichterbij het begrijpen van Alzheimer. Het kan misschien zelfs leiden tot een genezing van de ziekte. Zoals de onderzoekers al gedacht hadden worden herinneringen en het geheugen samengesteld door het versterken en het verzwakken van de sysnapsen in onze hersenen.

Een synaps is de contactplaats tussen twee zenuwcellen. Het versterken noemen we Langetermijnpotentiëring(LTP) en het verzwakken noemen we langetermijndepressie (LTD). Bij de methode van LTD worden herinneringen in ons geheugen vastgelegd wanneer we iets steeds weer herhalen. Bij LTP gaat het juist om de korte termijn wanneer iets heftigs gebeurt. Dit kan ook worden gestimuleerd bij proefdieren wanneer we de synaps een puls geven.

Een team van onderzoekers aan de universiteit van California hebben het geprobeerd met angstige situaties. De ratten kregen een schok en daarbij een optogenetic stimulatie van de amygdala. De ratten waren nu dus bang om een schok te krijgen. De angst voor de schok werd dus opgeslagen via de LTP methode en de daarbij behoren optische stimulatie.

Doordat de onderzoekers nu met de LTD methode verder gingen en de amygdala voor een langere tijd stimuleerde door middel van optogenetics vergaten de ratten dat ze bang waren voor de schok. Zij associeerde de optische stimulatie niet meer met de schok die ze kregen. Zodra ze de frequentie weer opvoerde met de LTP methode kwam het geheugen weer terug en waren ze weer bang om een schok te krijgen.

De professor Roberto Malinow die het project beschreven heeft zei hierover het volgende:

“We can form a memory, erase that memory and we can reactivate it, at will, by applying a stimulus that selectively strengthens or weakens synaptic connections.”

Nu is het zaak om te kijken hoe deze techniek het ziektebeeld van Alzheimer patiënten kan beïnvloeden. En in de toekomst misschien zelfs volledig genezen.

Nog geen reacties

  1. De auteurs hier kijken wel heel enthousiast tegen dergelijk nieuws aan, zie ook het artikel over grafeen. Het klinkt zo alsof alzheimer volgende week niet meer bestaat en iedereen de beschikking heeft tot schoon drinkwater.

    • @towi1989: Klopt, het loopt allemaal niet zo’n vaart. Het is echter vaak wel zo dat er voor bepaalde ontwikkelingen een cruciale doorbraak nodig is om vervolgonderzoek naar het volgende level te tillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *