Geniaal idee wordt mogelijk beste streamingdienst ooit

films films en meer films
Straks heb je misschien wel legaal digitaal toegang tot miljoenen DVD’s – als dit briljante plannetje werkt.

Zo simpel dat je je bijna niet kunt voorstellen dat het er nog niet is en tegelijkertijd zo briljant dat het de piraterij volledig kan veranderen – juist omdat het geen piraterij is.

Voorlopig bestaat MovieSwap alleen nog als Kickstarter, maar laten we hopen dat het van de grond komt. Onder de hashtag #freethemovies belooft MovieSwap ’the largest online movie library ever’ te worden. En in dat ‘library’ zit de genialiteit. Want wat doe je in een bibliotheek? Juist, je leent iets van een ander.

Zoals gezegd is het idee ongelofelijk simpel. In de afgelopen 15 jaar zijn er volgens MovieSwap een slordige 25 miljard DVD’s verkocht. DVD’s waar voor betaald is, en die je volgens de wet zou mogen uitlenen. Er begint je nu vast iets te dagen.

Inmiddels zou het MovieSwap-team een slordige 200.000 schijfjes hebben verzameld en geregistreerd in hun warenhuis, zoals je op bovenstaande foto kunt zien. Deze DVD’s worden vervolgens geript, gedigitaliseerd en in de cloud geplaatst. Vervolgens kunnen gebruikers met een abonnement op de dienst deze digitale exemplaren van de legaal gekochte schijfjes ‘lenen’. Eigenlijk is het gewoon één grote, digitale filmruilbeurs. Maar dan eentje waar je een abonnement op moet hebben en waar een paar miljoen filmpjes te vinden zijn. Misschien klinkt het wat vergezocht allemaal, maar er is al steun van de directeur van VLC, die in het project investeert.

Nog 872 euro heeft MovieSwap op het moment van schrijven nodig om zijn doel te halen. Bekijk een demonstructie:

[gv data=”RHT_I8NUN8M”][/gv]

5 reacties

  1. Maar DVD’s mag je toch ook niet zomaar uitlenen? Dat niemand er achter komt als je een DVD uitleent aan een vriend betekend niet gelijk dat het mag. Dient er geen uitleen vergoeding betaald te worden aan de auteur?

    • @woetsk: het niet mogen uitlenen van je cd of dvd is zo belachelijk. Het is leuk ze het er in zetten maar het is jou eigendom dus slaat echt nergens op ze je het verbieden. je hebt er voor betaald dus bepaal ik zelf wel wat ik er me doe. Stel je auto koopt en fabrikant zeg je mag er alleen zelf in rijden slaat ook nergens op. Heb zelfs een keer ergens gelezen dat stichting brein het door verkopen van dvd’s wil verbieden.

  2. Tja. Gaat helaas niet werken. Je mag een DVD alleen in huiselijke kring vertonen. Het uitlenen, kopiëren of verhuren van een DVD is verboden. Dit is natuurlijk van de zotte. Een auteursrecht van 70 jaar is echt bizar lang.

    • @pomoek: dat zijn gebruiksvoorwaarden. Maar dvd’s die gekocht zijn, vallen onder het eigendomsrecht en volgens de meeste wetgeving die koop- en eigendomsrechten regelt, is een gebruikersvoorwaarde die daaraan niet conformeert, niet rechtsgeldig. Anders zou je bijvoorbeeld ook geen cd of dvd meer als tweedehands mogen doorverkopen, of een kopie voor eigen gebruik meer mogen maken.

      Het is niet voor niets dat veel softwarebedrijven tegenwoordig het eigendomsrecht voor softwarelicenties omruilen voor een abonnementsvorm. Daarmee draag je namelijk geen eigendomsrechten meer over. En feitelijk levert deze constructie ook het bestaansrecht op van diensten als Netflix, Spotify en Deezer.

      En verder: fuck het auteursrecht. Als de regels van (industriële) patenten en octrooien net zo waren opgesteld als die van het auteursrecht, dan reden we allemaal nog rond in een T-Ford, luisterden we allemaal nog naar buizenradio’s hadden we waarschijnlijk allemaal een typemachine op de rug i.p.v. een smartphone in de broekzak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *