Gerucht: Apple schroeft iPhone X productie drastisch terug

Auteur: , 26 Reacties
iPhone X

Is Apple te ver doorgeslagen met het wel heel dure vlaggenschip?

De iPhone X is afgelopen jaar gelanceerd ter viering van het tienjarig jubileum van Apple’s smartphonetoestellen. Naast de reguliere iPhone 8 moest de X laten zien waar Apple toe in staat is op het gebied van mobiele technologie. Na een flink tekort aan exemplaren bij de release, lijkt het tegenovergestelde nu aan de hand.

Volgens de doorgaans betrouwbare Japanse krant Nikkei Asian Review valt de verkoop zo tegen, dat Apple de iPhone X productie in het eerste kwartaal van 2018 halveert van 40 tot 20 miljoen exemplaren. De Japanners hebben dit nieuws laten bevestigen door meerdere (anonieme) bronnen die zich in het productieproces van Apple’s smartphone bevinden.

Met name de verkoop in het vakantieseizoen in Europa, de VS en China viel ietwat tegen, waardoor het bedrijf naar verluidt een stuk minder smartphones hoeft te bestellen. Apple zelf wilde echter niet reageren op de informatie van Nikkei Asian Review.

De iPhone X is door vele recensenten geloofd vanwege het mooie OLED-scherm (van Samsung), Face ID en de camerakwaliteiten, maar de adviesprijs van 1159 euro lijkt voor sommige geïnteresseerden toch echt te veel gevraagd. Het is nog maar de vraag of Apple eenzelfde ‘instapprijs’ aan de iPhone X opvolger durft te geven.26 reacties

Niet zo vreemd met die prijs … Bied weinig extra’s tov de Iphone 7 of 8.
@turbobrick: Meningen verschillen, maar het scherm word er zelfs minder op.
Die notch kan echt niet.. Doe mij maar een normale “voorhoofd”.
@lolindir: Edit: De vergelijking met de Galaxy Edge: OOK niet heel praktisch, maar wel veel slicker en “maar” 99,- meer dan het gewone model.
Het KAN wel..
@lolindir: Kijk dat voorhoofd is DOM geimplementeerd … Puur en alleen een fail door software !
Wat zijn de issues?

– lelijk
– nauwelijks functioneel
– buggy door ontbreken updates aan apps, kost veel tijd

Als het scherm nu ALTIJD zwart was geweest naast de notch en je dus daar gewoon de icons had zoals je die nu al hebt dan was het top geweest.
Je zag het dan niet of nauwelijks en je kunt dan die icons kwijt en de rest van de ruimte optimaal benutten.
Dus die ruimte als het ware reseveren voor die icons, kleur zwart met wit erop en that’s it.
Okay, het oogt dan niet direct groter want je ziet ogenschijnlijk een bezel maar wel functioneel.

Maar ja, ze willen innovatief zijn en komen dan met iets waar niemand om vraagt en een select clubje echt te gek vinden.
Men kan zeggen wat ze willen en het goed praten maar een flinke cutback zegt genoeg.
Case Closed.
@turbobrick: ach jochie toch … wanneer apple jouw manier had aangehouden dan waren de rapen gaar en zat je te zeikstralen dat het gewoon op een dikke bezel lijkt.

Nu komt samsung met een zwarte kopie en doe je ook nog eens net of jij het allemaal hebt uitgevonden. 99% van de GEBRUIKERS zien de notch niet meer na een dag of 3 gebruik.

En dan zeggen dat er weinig verschil zit tussen de 8 en de x …. man zoek een psych om tegenaan te lullen.

Je bent werkelijk te snue
@dgh74: Samsung komt met een zwarte copy ???? Waar heb je het over.

Dgh, als een bok op de haverkist want er wordt wat verteld over Apple, dat is pas sneu.
Tja, het is gewoon zo … De verkopen vallen tegen want schijbaar trapt niet iedereen in de marketinghype.
@turbobrick: samsung is foutje … bedoelde de motorola post op aparata.

En ik bok op haverkist ? Valt me op dat er amper reacties zijn op posts op aparata. Zelfs renders en posts over de S9 leverd geen reactie op. Her en der een verdwaalde reactie op andere onderwerpen .. thats it. Geen flame van apple bezitters op andere merken … niets.

Tot er een artikel komt over apple … bingo daar hebben we dezelfde figuren weer met hun nietszeggende onzin en frustraties.

Over verkoop cijfers … deze geruchten waren er VOL OP bij de iphone 7. En toch is die super verkocht bleek later. Maar goed … denk ook niet dat de X een bestseller gaat worden. Ik denk dat men wacht op de volgende generatie.
@dgh74: Niemand gaat nog reageren op allerlei (Samsung) renders want tot de release zijn er 100 zogenaamde renders, leaks, previews, etc per dag.
Hetzelfde zie je bij Iphone predictions en leaks, reageert ook bijna niemand op. Na de release van een nieuw toestel begint het al en dat raken we beu, ongeacht het merk.
@turbobrick: jup en tot de echte cijfers zijn er ieder jjaar berichten over slechte verkopen. En ieder jaar zitten de anallister er naast

Daar reageer je toch ook op ??

“Volgens Nikkei valt het elk jaar tegen
Maar wie verder kijkt, ziet een jaarlijks terugkerende trend: bij de iPhone 7 meldde Nikkei ook al dat Apple de productie had teruggeschroefd vanwege tegenvallende verkopen. Een jaar eerder werd de productie van de iPhone 6s met 30% verlaagd, aldus Nikkei. De voorraden van de iPhone 6s zouden zich torenhoog opstapelen bij de distributeurs. Je kan al raden wat de reden daarvan was: de verkoop viel tegen. Gaan we nog een paar jaar terug, dan zien we Nikkei’s doemverhalen ook al in 2013 opduiken: Apple zou de productie van de iPhone 5 hebben verlaagd vanwege tegenvallende verkopen. Reuters schrijft erover, dus dan schrijft iedereen erover.”
@dgh74: Mij hoor je niet over verkoopcijfers, boeien me geen reet.
Wat je nu wel ziet is een halvering in productie van de X en dat zegt genoeg en dat bevestigd min of meer wat ik al die tijd al riep.
Veels te weinig voor veels te veel.

Je ziet nu ook een paar maanden verder, nu de glans eraf is, dat bekende Tech reviewers min of meer het wel gezien hebben. Face ID is toch niet zaligmakend in alle omstandigheden, Het scherm is eigenlijk relatief klein, accuduur voor powerusers onder de maat en de inkeping blijft sommige toch parten spelen. En dat allemaal in combinatie met een niet altijd handige interface en de nodige bugs (updates die veel apps nog niet hebben gedaan).
Heb er al een aantal zien ‘down’ scalen naar een 8 plus.

Nogmaals, de productie naar 50% zegt genoeg.
@turbobrick: zoals gewoonlijk lees je weer niet … die 50% is een gerucht die ieder jaar in de wereld word geholpen … en productie verlagingen zijn er ALTIJD na de feestdagen …

Maar goed ben er weer klaar me met als je “geroep”. Tjuzels
@dgh74: niet op hem reageren joh, gewoon laten lullen. Je hebt helemaal gelijk hoor. Trieste gevallen die zich op elk Apple bericht storten en het niet eens willen hebben dus why bother, te veel tijd ofzo denk ik dan maar. Ik reageer ook al een tijd niet meer, maar smul altijd smakelijk van hun trieste gebash.
Iphone 8 doet het prima en scheelt veel geld.
@bluetiger99: ook die vind ik belachelijk hoog geprijsd. Maar goed, dat geldt voor mij ook bij de Galaxy S8 en voor flag ship phones van o.a. Sony en HTC.
Er is te weinig verschil met de iPhone 8, denk ik. Dat is een prima telefoon, waar in 256 GB uitvoering he-le-maal niets mis mee is.

Als de X 1.000 voor de 256 GB was geweest, was het nog altijd een dure telefoon, maar enigszins te rechtvaardigen. 1.350 euro (laten we eerlijk zijn, je gaat geen duizend euro uitgeven voor slechts 64 GB, je gaat ook geen S-klasse kopen met 1.2 driecilinder diesel) is gewoon iets te veel. Daar heb je MacBook voor. Eerlijk is eerlijk, qua specs scheelt het niet eens zo heel erg gek veel.

De opvolger staat over een half jaar klaar. Die zullen waarschijnlijk beter en goedkoper zijn. Iedereen die er HEEL erg graag een wilde heeft hem nu, de rest wacht even af. Logisch dat ze productie moeten terug draaien.
@willeme: Helemaal waar.
Vergeet ook niet dat Apple nu meer Iphones dan ooit tegelijkertijd aanbied (SE, 7, 7 Plus, 8, Plus). Daar zit heel veel prijs verschil tussen terwijl de Apple experience qua verschil minimaal is.
@turbobrick: Klopt. De 6S is zelfs nog gewoon te verkrijgen! Voor 640 euro heb je de 128 GB versie. De 7 kost met 128 GB 750 euro. Niet weinig, maar op zich een ‘nette’ prijs.

De iPhone 8 is met 980 euro nog altijd onder de 1.000 euro. Die heeft dezelfde A11 Bionic Chip als de X. Ook de 8 is draadloos op te laden. Speakers gaan ook hard op dat ding. Je hebt alleen een normaal scherm en redelijke ezels. Wil je de iPhone X, moet je de sprong maken naar 1350 euro. Op dat scherm na, kan de X niet veel meer.

Als ik geld als water had, dan had ik er meteen eentje gehaald. Het is een gaaf hebbeding. Maar het is bijzonder lastig om de prijs te rechtvaardigen. Waar ik de prijzen voor een MacBook kan begrijpen en de iMac Pro zelfs behoorlijk goedkoop is, zie ik de meerwaarde niet echt goed van de X. Met name omdat de 8 bijna alles ook kan doen.
@willeme: Dit zie je ook steeds meer bij een stel bekende Tech reviewers die nu na ruim 2 maanden gebruik dat ook roepen en soms zelf zijn geswitched. Met name de Plus variant is gewild vanwege de accu die echt de gehele dag mee gaat, ook bij extreem gebruik.
Ook de interface is voor de meesten sneller te gebruiken en voelt vertrouwd aan. Logisch dat Iphone 5/6 users dan kiezen voor een 7 of zelfs een 8. Het verschil in geld maakt de keuze nog makkelijker.
@willeme: ik betaal 1100 voor 64gb

ik ruim 1x per jaar wat foto’tjes op, kost me misschien 15 mins
@lekkaah: Ik zit alleen met 200 GB aan muziek, dus ik ga dat niet redden ;-).

Daarbij vind ik 64 GB voor 1.100 euro bijzonder mager. Het is de top of the line van Apple. Hun vlaggenschip. En dan heb je slechts 60 GB tot je beschikking. En een 128 GB optie (die voor veel mensen net even wat prettiger is), is niet meer mogelijk. Je moet meteen naar 256. Apps en bestanden worden telkens groter. 64 GB is niet meer zo veel anno 2018, naar mijn mening.
@willeme: ben het met je eens hoor, maar er zijn zat personen (net als mijn wederhelft), waarbij 90% vd opslag troep vd afgelopen jaren is die je zo weg kan kieperen. Ipv daarvan een grotere opslag willen. Beetje net als kleren, als je ze niet wijst op het feit dat 75% nooit meer gedragen wordt, heb je voor je het weet 5 kledingrekken naast je kledingkast staan.

Ben zelf geen ‘grootgebruiker’ vandaar dat ik het makkelijk red, maar als ik naar andere kijk zit ik waarschijnlijk op misschien 50% van wat een gemiddelde gebruiker nodig heeft aan opslag.

Daarintegen; je bent wel 1 vd weinige die muziek nog (van te voren) download ipv op je abbo streamt. Mensen zijn lui :)
@lekkaah: Nog erger: ik koop alles op CD en zet het via iTunes op mijn telefoon ;-). Spotify is en blijft toch een beetje bruikleen (ik ben een fervent muziekverzamelaar, zwaar in de minderheid, I know)
@willeme: ooit van spotify gehoord? :p

Ik gebruik mijn telefoon elke dag en de hele dag… kom ruim uit met de 64GB.
Opruimen scheelt wel, ik verwijder filmpjes uit alle app groepjes dus dat levert ruimte op.
@imarinos: Ja, Spotify is erg handig, maar ik doe alles nog met CD’s. Ik mis toch best veel platen op Spotify en ik vind het leuk om het ook in het echt te hebben. Met Spotify heb ik de beschikking over de muziek zo lang ik ervoor betaal.
@lekkaah: Er zijn ook mensen die af kunnen met 16GB en dat jaren volhouden.
Niet iedereen heeft dus veel ruimte nodig. Het overgrote deel van de moderne gebruikers heeft in de levensduur van zo’n toestel doorgaans niet genoeg aan 64GB, zeker niet met de steeds groter wordende apps, mooie camera shots en hoge kwaliteits video en ga zo maar door.
Doe eens wat updates en je ziet dat het systeem zelf ook wat ruimte opsnoept en IOS wordt zelf alleen maar groter.

Wil je zonder gedoe met een moderne smartphone gewoon lekker alles kunnen gebruiken zonder steeds memory te moeten managen dan is 128GB een pre en 256GB is nog fijner. Ook met het oog op de komende 2 jaren is dat een wijze keuze, immers apps en de data die we genereren wordt nooit minder en groeit gestaag.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).