Gevaarlijke straling richting Mars: kunnen we er ooit heen?

Gevaarlijke straling richting Mars: kunnen we er ooit heen?
Slecht nieuws vanaf Mars. Uit tests met de Curiosity, de verkenner die er anderhalf jaar geleden landde, blijkt dat de straling tijdens de ruimtreis een probleem kan vormen voor astronauten.

Het stralingsniveau op Mars is op zich niet problematisch. Volgens een onderzoek dat vandaag verschijnt in wetenschapsblad Science is het vooral de reis ernaartoe. Uit tests met de Radiation Assessment Detector (RAD) aan boord van de verkenner blijkt dat astronauten onderweg naar Mars, een tripje van 1,5 jaar, worden blootgesteld aan 0,66 sievert straling. 220 keer meer dan een aardbewoner in een jaar te verwerken krijgt. Oeps.

Het is voor het eerst dat de straling onderweg naar de rode planeet is gemeten. Vanaf 1 sievert stijgt de kans op kanker met 5%. Het probleem wordt vooral veroorzaakt door galactische kosmische straling. Hoewel de dosis laag is, is het feit dat ze er 24/7 aan blootgesteld worden een probleem. Vooralsnog is er weinig tegen te doen, zelfs een aluminium wand van 30 cm wand zou volgens de onderzoekers geen soelaas bieden. Balen voor de 20.000 wannabee Mars-bewoners.

Om een indruk te krijgen: deze grafiek vergelijkt verschillende dosissen stralingen met elkaar tijdens diverse ruimtemissies.
Gevaarlijke straling richting Mars: kunnen we er ooit heen?

Hee Elon, doe eens oplossen dat stralingsprobleem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *