Gigabit wifi haalt New York uit het stenen tijdperk

If you can make it there
Eindelijk kan je surfen en Netflixen op de straten van New York City, want vandaag begint de wifi-uitrol van linkNYC.

Het project moet het grootste en snelste openbare wifinetwerk van de wereld worden. Om het te realiseren gaat New York zijn telefooncellen ombouwen tot wifi-hotspots, waar naast hotspot ook een Android-tablet in zit. Verder zitten er een aantal USB-poorten op zodat je je device ook even on-the-go kunt opladen.

Vandaag worden de eerste twee wifipalen in downtown Manhattan letterlijk onthuld (ze zitten nu nog onder een mooi laken ingepakt). Het bedrijf CityBridge – dat weer een spin-off is van Googles Sidewalk Labs – moet in de komende jaren ruim 7.500 van die wifipalen in de stad gaan uitzetten. Daarnaast moet er ook een flink glasvezelnetwerk worden neergelegd, want de palen moeten zelf ook nog ergens hun internet vandaan kunnen halen.

Als de eerste twee linkNYC-punten vandaag zijn onthuld moet het tempo van installeren nog wel even flink worden opgekrikt, want in juli moeten er al 500 units door de stad staan. Uiteindelijk is het de bedoeling om om de 50 meter een wifipaal te hebben staan, die zelf een bereik hebben van ongeveer 150 meter. ZO kunnen New Yorkers zonder databundel alsnog het internet op en dat is natuurlijk ook positief voor toeristen.

Naast wifi brengen de palen ook gratis bellen naar de straat, via de ingebouwde tablet, maar dat is natuurlijk wel erg openbaar. Daarom is er ook een stopcontactje voor je headset aanwezig. En we lezen gratis: ja, de investeerders willen deze dienst terugverdienen door advertenties op de palen – en waarschijnlijk ook in de mobiele inlogschermen – te verkopen.

Met de onbeperkte 4G-bundels die we hier in Nederland hebben voelt het toch een beetje als het Greenpoint-netwerk dat KPN uitrolde vlak voor de GSM uitkwam.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *