GimBall: deze stevige drone gaat mensenlevens redden

Auteur: , Geen reacties
Gimball-Drone

Drones kunnen hulpverleners uitstekend bijstaan, maar zijn te onbetrouwbaar omdat ze te snel crashen. De GimBall pakt dit probleem slim aan.

In gevaarlijke situaties kan het soms verstandig zijn om eerst een drone naar binnen te sturen (bijvoorbeeld in een brandend huis), om de hulpverleners veilig buiten te houden. Het zal nog even duren totdat een robot zelfstandig naar binnen loopt (al komen we steeds dichterbij), aangezien een simpele trap al een enorm obstakel vormt voor deze mechanische wezens.

De nadelen van een drone
Drones lijken dus een goede oplossing, al kleven ook aan deze uitvinding nog wat nadelen als het om noodsituaties gaat. Het is immers knap lastig om een drone in een huis in de lucht te houden, laat staan als het in brand staat. Bovendien kunnen ze mensen ook meer kwaad dan goed doen als ze per ongeluk tegen een slachtoffer aanvliegen.

De GimBall gaat al deze problemen te lijf met een ronde ‘kooi’ om de drone die drie functies heeft: het maakt het mogelijk om langs een plafond of muur te rollen, de propellers weghouden van mensen en gevaren van buitenaf afweren om te blijven vliegen.

De kooi wordt op zijn plek gehouden door een afzonderlijk onderdeel, dat op zichzelf rond kan draaien. Voorlopig is het nog een prototype, maar de makers hopen er in de loop van het jaar een commercieel product van te maken. Zie in onderstaande video de GimBall in actie.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).