Google: “Android is goed voor concurrentie in de EU”

google concurrentie
Google doet namelijk niet aan machtsmisbruik.

Dit strijd tussen Google en de Europese Unie blijft zich voortzetten zonder openbare gegevens of enige vorm van uitsluitsel. Daar is nu grotendeels verandering in gekomen. Persbureau Reuters heeft namelijk een 150 pagina’s tellend document in handen gekregen van de Europese Commissie. Het document is een aanklacht tegen Google waarin de zoekmachinegigant wordt opgedragen te stoppen met het aanbieden van financiële voordelen aan smartphoneproducenten wanneer ze Google-apps meeleveren en het benadelen van producenten wanneer ze dit niet doen.

Het onderzoek van de Europese Commissie naar Google loopt al sinds 2011 en er schijnt inmiddels al meerdere keren met een boete gedreigd te zijn. In april werd de eerste officiële aanklacht ingediend tegen Google voor het misbruiken van de dominante marktpositie die het met Android heeft in Europa. Google zou smartphonefabrikanten namelijk een overeenkomst laten ondertekenen om alleen Play Store te gebruiken en standaard Google-apps te installeren.

De Europese Unie heeft in de aanklacht ook aangegeven dat het overweegt om Google een boete te geven die ‘voor afschrikking moet zorgen’. Wat er ongeveer in de aanklacht van de EU staat is inmiddels dus grotendeels bekend. Hoe Google heeft gereageerd op de aanklacht niet. De deadline voor Google om te reageren was op 20 september. Het enige antwoord dat door Google naar buiten is gebracht is die van Google’s woordvoerder, die stelt “dat Google ernaar uitkijkt om de Europese Unie te laten zien dat Android goed is voor zowel de concurrentie als de consument”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *