Google brengt snelladende pagina’s naar mobiel

Google snelheid
De zoekmachine werkt samen met verschillende uitgevers om artikelen razendsnel op je telefoon te kunnen laden.

In het buitenland werd er al gebruik van gemaakt, maar sinds vandaag kunnen we ook in Nederland genieten van de zogenaamde AMP’s, oftewel Accelerated Mobile Pages. De truc is dat een artikel nu op een standaard manier is opgemaakt, waardoor de pagina tevens op een server van Google gecached kan worden. Daarbij worden vertragende advertenties geweerd en is het design wat strakker, omdat overbodige franje de boel maar zou vertragen. In de zoekresultaten kun je deze artikelen herkennen aan een bliksemicoontje. Ook Apparata maakt hier gebruik van.

De dienst lijkt op Instant Articles van Facebook, die ervoor zorgen dat je binnen de Facebook-pagina een artikel leest, in plaats van het platform te moeten verlaten om de site van de uitgever te laden. Google heeft de komst van de functie niet officieel bekend gemaakt: deze werd ontdekt door Androidworld.

Je kunt je trouwens wel afvragen of een en ander niet strijdig is met het principe van netneutraliteit, want (nog) niet alle zoekresultaten krijgen een AMP-pagina. Voordeel voor Google en uitgevers is dat een antwoord wordt geboden aan adblockers, omdat de via AMP getoonde advertenties niet te blokkeren zouden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *