Google Chrome slurpt al jaren stiekem je laptopbatterij leeg

lowbattery
Google reageert nu pas op een bug in Chrome die misschien al jarenlang jouw Windows-laptopbatterij leegzuigt.

Ian Morris van Forbes ontdekte dat Google Chrome veel meer energie vraagt dan alle andere internetbrowsers. Zoveel meer zelfs, dat de gemiddelde laptop 25% sneller aan het stopcontact gehangen moet worden dan een laptop die bijvoorbeeld Firefox gebruikt.

Idle state en tick rate
Het probleem zit hem in de ‘idle state’, die wordt geactiveerd als je niets aan het doen bent. Google Chrome weigert om de processor op non-actief te zetten en zet hiervoor de zogenaamde system clock tick rate op 1.000 milliseconde, terwijl deze bij Internet Explorer slechts op 15,6 milliseconde staat. Concreet geeft deze tick rate aan hoe vaak je laptop wakker wordt nadat hij is ingedut. Om de zoveel tijd checkt de processor even of er iets gebeurt, maar de periode tussen deze controlemomenten maakt Chrome dus bizar klein.

Microsoft geeft aan dat een dergelijke tick rate van 1 milliseconde energieverbruik met 25 procent kan verhogen, wat je laptop niet alleen sneller leegzuigt, maar ook trager maakt. Google geeft aan dat het oplossen van dit probleem de hoogste prioriteit heeft, en dat een team er al druk mee bezig is. Dit is opvallend, want volgens Morris doken de eerste meldingen van dit probleem al op in 2010. Als je laptop dus verdacht snel leeg is, kan het aan Google Chrome liggen.

Totdat Google met een oplossing komt, is het aan te raden om Chrome af te sluiten als je het niet gebruikt, of om (tijdelijk) voor een andere browser te kiezen.

Nog geen reacties

  1. Heb al diverse verhalen van real-life gebruikers gelezen die het eigenhandig hebben getest. Wat blijkt: het maakt geen mallemoer uit. Heb eens even verder geklikt op forbes, Ian Morris is even betrouwbaar als een aardappel als navigator inzetten in het WRC. Jammer dat er zat mensen zullen zijn die met vier benen tegelijk in de nonsens wat dit figuur produceert trappen. Hij moet maar bij “de speld” gaan werken, die posten dan wel expres onzin, hij kan er met veel succes zo aanschuiven..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *