Google Chromecast’s nieuwe profiel-systeem is halfbakken

Foto @Google

Google lanceert voor Google TV Chromecast binnenkort een speciaal profiel voor kinderen, maar vergeet volwassenen mee te nemen.

Google TV voor Chromecast krijgt binnenkort een langverwachte feature: een profiel voor de kids. Daarmee snijdt Google een taart aan waar veel meer doelgroepen een puntje van willen. Het is vooralsnog onhandig om met meerdere gebruikers één Chromecast te gebruiken. Naast ouders willen zonder twijfel veel meer samenwonenden de Chromecast netjes kunnen delen.

Google Chromecast met kids-profiel

Uit een recentelijk post op de Google Issue Tracker (via AndroidPolice) maakt de zoekgigant de nieuwe feature bekend. Gebruikers kunnen straks een kids-profiel voor Google Chromecast instellen, waarmee restricties voor de minderjarige gebruiker gelden.

We willen een update geven over de kids-profielen, die ergens in de komende maand uit zullen rollen. Beperkte profielen zijn verouderd in [Google TV] en worden daarom vervangen door ‘Kids Profiles’, die een veilige omgeving voor kinderen in Google TV kunnen leveren.

Tijdens de installatie kunnen gebruikers kiezen welke apps beschikbaar zijn voor de kids. YouTube Kids is standaard beschikbaar en alle andere geïnstalleerde apps vereisen goedkeuring van de ouders voordat ze beschikbaar worden. Het uitschakelen van het kids-profiel kan beveiligd worden met een PIN.

Google over het Chromecast Kids Profile

Waar is de rest?

Het probleem is daarmee overigens nog niet opgelost; je kunt niet switchen van gebruiker zodat jij wel fatsoenlijk volwassen content kan kijken. Daarvoor moet je het kids-profiel eerst uitzetten en weer handmatig aanzetten als de kinderen willen streamen.

Het probleem is overigens diepgaander; Google TV voor Chromecast ondersteunt niet meerdere gebruikers en/of profielen. Je kunt dus niet met bijvoorbeeld je huisgenoten, partner of ouders gemakkelijk een Chromecast delen. Je kunt secundaire gebruikers toevoegen met een Gmail-account, maar zij delen de gebruikersdata en streaming-accounts van de hoofdgebruiker. En aangezien Google hard inzet op een gepersonaliseerde feed en homescherm moeten ze dat afstemmen op individuele gebruikers, toch?

Kortom, naast een kids-profiel hopen talloze gebruikers ongetwijfeld ook op een uitbreiding van het profiel-systeem. De aankomende update is een begin, maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *