Google.fi voelt winderig, Finland ziet groen

Google Finland
De zoekmachinegigant gaat een overeenkomst aan met een grote Zweedse energieleverancier om hun datacenter in Finland van groene stroom te voorzien. Voor de komende tien jaar zullen alle Google-zoekacties in Finland gedeeltelijk uitstootvrij plaatsvinden.

Google heeft het nieuwe windturbinepark van 02 in Maevaara, Zweden, opgetrommeld om het internet groener te maken. Dit park moet nog gebouwd worden maar zodra deze fully armed and operational is, zal de complete opbrengst de komende tien jaar gebruikt worden om de Finnen hun dagelijkse tweets, tits en cats te leveren.

Google stroom

De stroom krijgt, zodra deze het windturbinepark verlaat, een zgn. oorsprongscertificaat. Dit certificaat is het bewijs dat de stroom die Google krijgt ook werkelijk groen is. Deze stroom gaat het Scandinavische net op. Zodra Google dan de hoeveelheid stroom die het park heeft opgewekt verbruikt heeft (lees: lampjes heeft laten knipperen en servers laten snorren) wordt dit certificaat opgeslagen als bewijs dat ze precies zoveel stroom hebben verbruikt als het park aan het net heeft toegevoegd. Zo dragen ze dus niet bij aan het ‘grijze’ gedeelte van de netstroom, alleen het ‘groene’.

Bijkomend voordeel hiervan is dat ze hun eigen energievoorziening zo veilig gesteld hebben. Zij zijn hiermee onafhankelijk van fluctuaties in de energiemarkt en kunnen zo hun kosten laag houden, mocht de prijs voor stroom omhoog gaan.

[lg_folder folder=”Google/Hamina_datacenter/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Eén reactie

  1. Goede zet van Google! toch mooi dat bedrijven na gaan denken over oplossingen voor de oprakende grondstoffen, of dat met windmolens moet is een andere vraag natuurlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *