Google gaat enorm datacenter in Groningen bouwen

Auteur: , 3 Reacties
Eemshaven

Google gaat een datacenter van zeventig hectare bouwen in de Eemshaven (provincie Groningen).

De bouw gaat in 2016 van start. De keuze voor deze locatie is niet vreemd, Nederland ligt op een wereldwijd internetknooppunt. In de buurt komt namelijk een belangrijke onderzeese glasvezelkabel het land binnen. Tevens staan er meerdere grote energiecentrales en een windmolenpark in de buurt. Tot slot heeft Google reeds een klein datacenter in de Eemshaven.

Google maakte de investering vanochtend bekend op een persconferentie, samen met minister Henk Kamp van Economische Zaken. Het zou gaan om een investering van 600 miljoen, hetgeen zal moeten leiden tot extra werkgelegenheid in Groningen. Bij de bouw zullen ongeveer duizend arbeiders betrokken zijn en in het datacenter zullen tzt 150 mensen een baan vinden. Het datacentrum moet ruimte bieden aan vele tienduizenden servers. Het terrein waarop men gaat bouwen is meer dan veertig voetbalvelden groot.

Ook Microsoft koos onlangs voor Nederland om een datacentrum te bouwen. Langs de Agriport A7 in Middenmeer zal ‘Project Blue’ uit de grond worden gestampt (400.000 vierkante meter) waar Microsoft zo’n twee miljard euro in zal investeren. Dit levert bij het datacentrum alleen al 150 tot 200 vaste banen op.

Imagecredit: @eelcohiltermann3 reacties

En nu hopen dat ze alle data van Europeanen vanuit Amerika naar het Europese vasteland migreren. Microsoft is momenteel heel standvastig als het op beschermen van Europese gebruikers aankomt.
Huh, dit was toch al bekend? Tenminste, ik weet ’t al een half jaar minimaal. Denk er over om een van die 150 werknemers te worden, vandaar.
@rotarypowah: er gingen geruchten, maar het is pas sinds vandaag ‘officieel’ volgens mij.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).