Google Home Mini blijkt spionnengadget door bug

De slimme speaker blijkt iets slimmer dan gehoopt
De slimme speaker blijkt iets slimmer dan gehoopt.

Het is een leuk idee. Een klein speakertje van Google dat met spraakbesturing werkt en je helpt bij simpele alledaagse taken. Door een bug bleek het apparaatje daarentegen constant mee te luisteren, zo ontdekte AndroidPolice. Het is een behoorlijk kwalijke zaak, nu Google wederom in de schijnwerpers staat vanwege hun schimmige informatievergaring.

Bug
Okay, volgens het miljardenbedrijf was het een bug die ervoor zorgde dat de Google Home Mini continue meeluisterde. Normaliter zou het slimme speakertje alleen moeten luisteren wanneer je ‘Hey, Google’ of ‘Ok, Google’ zegt. Een andere optie – de oorzaak van het probleem – is om de bovenkant van de gadget aan te raken. De bug zorgde ervoor dat Google’s goedkope smartspeaker altijd dacht dat hij aangeraakt en dus geactiveerd werd.

Hierdoor luisterde de gadget (zo uit een sci-fi-spionagefilm geplukt) continue mee. Het zorgwekkende zit hem in de natuur van de technologie. Wanneer je ‘Ok, Google’ zegt, wordt het apparaatje als het waren wakker, waarna het je volgende gesproken zinnen registreert, opstuurt naar Google-servers en de spraakherkenningssoftware er vervolgens overheen laat gaan. Zo moet je uiteindelijk een antwoord van de A.I. krijgen.

Nu werd alles van de journalist in kwestie dus geregistreerd, opgeslagen in een cloud en verwerkt door Google-servers. Het kost je hopelijk nauwelijks moeite om te bedenken hoe vervelend die situatie is, want het enige wat tussen een hypothetische ‘Evil Corp.’ en een onschuldige bug staat, is het volledige vertrouwen in Google en hun dataverwerking.

Oplossing
Google zegt in een statement: “We zijn ons bewust van het probleem rondom een kleine hoeveelheid Google Home Mini’s die zich door het aanraakmechanisme incorrect zouden gedragen. We hebben op 7 oktober een update uitgebracht om dit probleem te verhelpen. Als je nog steeds problemen ondervindt, contacteer dan Google Support.”

Volgens het Amerikaanse bedrijf zou er dus slechts een klein aantal apparaten getroffen worden door de bug. Overigens heeft de update de activatieknop in wezen onbruikbaar gemaakt, want je moet de activatiewoorden ‘Ok, Google’ nu per se zeggen, wil je de spraakassistent activeren. Dit lijkt dan ook meer op een tijdelijke oplossing.

Tijd zal het leren, want over een ruime week komt de Home Mini uit, al is hij in Nederland voorlopig nog niet verkrijgbaar. Het slimme speakertje maakt deel uit van een nieuwe lijn toffe (potentieel gevaarlijke) producten van Google. In dit artikel lees je meer over Google’s innovaties en de specs van die gadgets. Hier check je hoe je Google ’teachable machine’ zelf in de browser kunt uittesten.

Nog geen reacties

  1. Tja, het is natuurlijk ook wel een beetje onnozel om te denken dat die apparaten niet de hele tijd mee luisteren. Om nu weer zoveel ophef te maken over het feit dat het ook echt zo is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *