Google houdt Motorola’s Project Ara

Google Project Ara
Gisteravond werd als donderslag bij heldere hemel bekendgemaakt dat Google afscheid had genomen van Motorola Mobility. De telefoonbouwer is verkocht aan het Chinese Lenovo voor $2,91 miljard, maar het lijkt erop dat Google een aantal interessante zaken juist niet verkocht heeft.

We wisten al dat Google zo goed als alle patenten van Motorola behoudt, Lenovo krijgt wel een licentie, maar er is nog een belangrijk stukje Motorola dat bij Google blijft. Motorola’s Advanced Technology & Projects Group, onder leiding van Regina Dugan, blijft ook bij Google.

Deze afdeling van Motorola zou je enigszins kunnen vergelijken met Google X, oftewel een afdeling die bezig is met baanbrekende zaken. Dit onderdeel van Motorola werkt bijvoorbeeld aan tatoeages die als beveiligingssensor kunnen dienen en authenticatie pillen.

Het bekendste project van deze afdeling is waarschijnlijk Project Ara, oftewel een modulaire telefoon. Vergelijkbaar met het Phonebloks idee van de Nederlander Dave Hakkens, die ook betrokken is bij Project Ara.

Project Ara is developing a free, open hardware platform for creating highly modular smartphones. We want to do for hardware what the Android platform has done for software: create a vibrant third-party developer ecosystem, lower the barriers to entry, increase the pace of innovation, and substantially compress development timelines.

De ongeveer 100 medewerkers van Motorola’s Advanced Technology & Projects Group zullen binnenkort verhuizen van Sunnyvale naar Mountain View waar Google is gevestigd. Daar zal het team komen te vallen onder het Android team onder leiding van Sundar Pichai.

Maak overigens niet de fout door te denken dat Google door de verkoop van Motorola stopt met hardware en zich alleen nog maar gaat bezighouden met software. CEO Larry Page liet gisteren weten:

As a side note, this does not signal a larger shift for our other hardware efforts. The dynamics and maturity of the wearable and home markets, for example, are very different from that of the mobile industry.

De recente overname van Nest zou daarbij wel eens een hele grote rol kunnen gaan spelen. Thermostaten en rookmelders zijn leuk, maar Google schijnt meer interesse te hebben in de ontwikkelcapaciteiten van Nest. De CEO van Nest, Tony Fadell, was bij Apple namelijk verantwoordelijk voor de iPod en iPhone. De beste man weet dus alles van het ontwikkelen van hardware.

Grote kans dat de Google de kennis van Motorola gaat combineren met de capaciteit van Nest/Tony Fadell om eigen telefoons/tablets te ontwikkelen die vervolgens ergens in China worden gebouwd. Zeg maar op dezelfde manier als Apple dat momenteel doet. (via: theverge.com)

[lg_folder folder=”Motorola/Project_Ara/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

  1. Bedankt voor de verheldering, ergerde me vanochtend al weer aan de ctrl+c ctrl+v media die het al weer hadden over een mega verlies op de verkoop van motorola. Die kunnen er niet bij stilstaan dat wellicht maar een gedeelte is verkocht en het meeste waardevolle (IP) bij Google blijft.

  2. Bedankt voor de verheldering, ergerde me vanochtend al weer aan de ctrl+c ctrl+v media die het al weer hadden over een mega verlies op de verkoop van motorola. Die kunnen er niet bij stilstaan dat wellicht maar een gedeelte is verkocht en het meeste waardevolle (IP) bij Google blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *