Google is eindelijk groter dan Apple

Google vs Apple
Is de natte droom van Google fanboys eindelijk uitgekomen? Heeft Google dat stuk fruit verslagen?

De waarde van een bedrijf kan je op veel manieren bepalen en afhankelijk van de manier waarop je kijkt kan het resultaat nogal verschillen. Meestal wordt gekeken naar de beurswaarde, oftewel hoeveelheid uitstaande aandelen vermenigvuldigd met de prijs per aandeel. Als je dit voor Apple doet kom je uit op $378 miljard en voor Google op $286 miljard.

The Wall Street Journal stelt echter dat je voor een ‘eerlijke’ vergelijking de hoeveelheid geld die beide bedrijven in kas hebben eruit zou moeten halen. Bij Apple is dat $145 miljard en bij Google ‘slechts’ $45 miljard. Trek je die bedragen af van de beurswaarde dan kom je uit op $233 miljard voor Apple en $241 miljard voor Google.

Waarom je die bergen cash er vanaf moet trekken? Dat is als volgt uit te leggen: stel dat je een auto koopt voor 200.000 euro, maar er ligt toevallig nog 50.000 euro in de kofferbak. Dan betaal je netto eigenlijk maar 150.000 euro voor die auto.

Door de hoeveelheid cash die beide bedrijven in kas hebben eraf te trekken krijg je dus een beter beeld van de onderliggende waarde van de daadwerkelijke bedrijfsactiviteiten. Apple mocht zich onlangs nog het grootste bedrijf ter wereld noemen, op basis van beurswaarde, maar die titel zijn ze inmiddels kwijtgeraakt aan Exxon Mobil.

4 reacties

    • @coosbmw: je ziet wel dat Google steeds meer de kant opgaat van hardware. Ze hebben niet voor niks Motorola gekocht en de Chromebook Pixel, Nexus Q en Google Glass zijn voorproefjes op hardware die Google zelf op de markt brengt.

      Appel daarentegen zal steeds meer gedwongen worden om zelf software te ontwikkelen en met cloudoplossingen te komen. Beide bedrijven trekken dus steeds meer naar elkaar toe.

      Dat zie je ook bij Microsoft, want die stappen ook in hardware en gaan meer focus leggen op diensten ipv alleen maar softwarepakketten.

  1. Ja want Google software is allemaal in één keer geweldig. Misschien moet je je maar eens wat beter informeren over de software die Apple maakt. Van Final Cut Pro, Aperture en Logic Pro heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *