Google komt met een eigen console?!

Google betreedt een vastgeroeste markt
En een bijbehorende streamingdienst voor games.

De tijd dat ik met mijn vrienden voor de GameMania stond om de nieuwste games te kopen is al lang voorbij. Een dienst zoals Steam veranderde de manier waarop gamers aan hun trekken konden komen en de volgende stap werd gezet door Sony, dat met PlayStation Now probeerde games in de vorm van streaming te verkopen. Google treedt in die voetsporen, maar daar komt heel wat meer bij kijken dan je denkt.

Google Yeti?
Het softwarebedrijf is namelijk volgens insiders bezig met een streamingdienst voor games (codenaam ‘Yeti’), zo meldt The Information. Door middel van een abonnement zou je een nog onbekende catalogus games kunnen streamen, maar daar houdt het nog niet op.

Volgens diezelfde insiders moet je de games namelijk ‘streamen’ naar een Google-console. Jazeker, Google is volgens de bronnen bezig met het ontwikkelen van een eigen spelcomputer, al zou de nog niet genaamde dienst ook door middel van Chromecast gebruikt kunnen worden. Hoe dat zou werken is ook nog niet duidelijk.

Toekomst van gaming
Het lijkt erop dat grote bedrijven een toekomst zien in Netflix-achtige gamediensten. Sony heeft met PlayStation Now al een dergelijke vorm gepionierd, maar ook Microsoft is bezig met een vergelijkbare dienst. Dit zal uiteindelijk een grote impact hebben op een markt die jaarlijks meer dan $100 miljard dollar opbrengt.

Als de trend namelijk doorzet (en de gamer hier vooral een voordeel in ziet) is mijn Steam-lijst van bijna 150 games straks niets meer waard. Je ‘hebt’ dan helemaal geen games meer, maar hebt simpelweg een abonnement voor de door jou gekozen console waardoor je toegang hebt tot zo’n beetje alle games. Ik denk daarentegen dat deze ontwikkeling geen positieve effecten zal hebben.

Door een game te kopen heb je namelijk werkelijk affiniteit met een titel. Wanneer iedereen naar lieve lust games kan spelen (wellicht zelfs zonder download) dan hebben kleine ontwikkelaars nauwelijks een kans om een fanbase op te bouwen. Tevens is het afhankelijk van het verdienmodel van de diensten zelf ook helemaal niet aantrekkelijk voor kleine studio’s om hun game op het platform aan te bieden omdat de grote jongens alle spelers opeisen.

Maar zo ver is het nog niet, want wanneer de Yeti uitkomt is nog niet bekend. Ook hebben de insiders geen informatie gegeven over de uiteindelijke prijs van de console (inclusief controller) en hoe duur de streamingdienst zelf zal worden. Kortom, er is nog veel onbekend over deze (mijns inziens) zorgwekkende ontwikkeling. Google is in elk geval al twee jaar met het project bezig, dus wellicht dat we aankomende E3 (in juni) wat teasers krijgen?

Ondertussen lees je in dit artikel over de onterechte kritieken op de huidige console-generatie. Ook schreven we een overzicht van de reacties op de meest recente Xbox One (X).

Foto @Robert Scoble

4 reacties

 1. Met alle consoles die er zijn, PC, gaming op tablets en smartphones, etc … Zijn er nog hele groepen mensen die hier op zitten te wachten ?
  Moet het nog zien een snelle FPS game die je speelt (game wordt gestreamed !) via een wifi verbinding. Geloof er niet in. Mischien in 2035 met een Super optische verbinding in huis ofzo.

  • @turbobrick: Ook zonder streamen is het zonde om met je 1080 TI, RGB keyboard/mouse en 144hz 4K scherm een FPS over wifi te spelen 😛

   Maar je hebt gelijk, voor casual games is dit natuurlijk ideaal, @yannickspinner: Nvidia heeft dit al trouwens, kan je via je Nvidia shield of gewoon op je eigen PC met een abbo. Internet wordt sneller/stabieler. Ik gebruik het (nog?) niet, ik heb nu al 5+ launchers op m’n PC, je wordt er moe van.. Steam, Ubisoft launcher, blizzard launcher, epic games etc etc.

   Tevens stream ik soms (zowel films als spellen) vanaf mijn PC naar de TV (via shield) en dat werkt verbazingwekkend goed. Ook over Wifi, maar dat komt ook wellicht doordat input al aanwezig is op de televisie. TL;DR; voor casual games is het prima.

    • @lekkaah: Zeker prima voor de COD’s en Fifa’s wat mij betreft, maar als doorgewinterd Indie-liefhebber zie ik het niet als een toffe ontwikkeling. Als EA’s en Ubisoft en andere grote ontwikkelaars zo een nóg groter monopoly krijgen op het bereiken van massa’s, dan blijft er geen plek over voor mijn geliefde eenlingen in de garage. Al die verrekte launchers is inderdaad ook weer zoiets..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *