Google moet autocomplete aanpassen bij laster

Irrrrrrrrrrri
Lachen om de auto-aanvulling bij Google, wij doen het vaak (zie hierboven en DAAR). Maar wat als Google’s auto-aanvultooltje je compleet belachelijk maakt en het voor hinder zorgt? Dan moet Google de boel aanpassen, vindt het Duitse Gerechtshof.

Schadevergoeding

Een Duitser die er in 2010 achter kwam dat hij bij het invullen van zijn naam in Google’s zoekbalk direct in verband wordt gebracht met ‘scientology’ en ‘bedrog’ stapte naar de rechter om dit te laten verwijderen door de zoekmachinegigant. Ook werd er een schadevergoeding geëist.

Een rechter in Karlsruhe heeft de man in het gelijk gesteld voor wat betreft de auto-aanvulling. Als personen worden benadeeld door autocomplete moet Google dit aanpassen. Kleine voetnoot: het algoritme van Google’s automatische aanvulling is zo ingesteld dat het louter suggesties waar vaak naar gezocht wordt aandraagt. Google zegt daarom niet verantwoordelijk te zijn. Maar indien iemand bezwaar aantekent moet Google wel degelijk in actie komen, zo stelt de Duitse rechter nu.

Of Google ook een schadevergoeding moet betalen wordt later bepaald.

Hieronder een selectie van meer opmerkelijke autocompletes.

1. Arme Chinezen
Google Autocomplete Fail

2. Classic Jesus
Google Autocomplete Fail

3. Wat een mens allemaal kan?
Google Autocomplete Fail

4. Ja, leg dat maar eens uit Hurley
Google Autocomplete Fail

5. Foutfoutfout
Google Autocomplete Fail

4 reacties

  1. Is het ook niet een beetje een vicieuze cirkel? Ik tik bv iets in en zie bv een grappige suggestie, en ik klik daarop. Met als gevolg dat google dat weer registreert als een zoekopdracht, terwijl ik gewoon eigenlijk op een suggestie geklikt heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *